Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada najavila 'harač' od pet posto

'Bolje da nam daju injekciju za eutanaziju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je dogovor o pet ili šest posto dodatnog poreza na primanja veća od 3.000 kuna, nakon razgovora sa socijalnim partnerima. 'Bolje ikakva plaća, nego nikakva. Bolje ikakva mirovina nego nikakva', rekla je premijerka.

Veliki preokret u Vladinoj politici štednje, nakon najave rezanja plaća u javnim službama i mirovina, Vlada se predomislila. Teret teške financijske situacije u kojoj se nalazi država, odlučila je raspodijeliti među svim građanima, a ne samo onima čija primanja dolaze iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Silvano Hrelja On je uvjeren da je projekt uspio: "Više od 100.000 građana rasle su mirovine, najviše ženama'' Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Ugovore dodijelila Vlada Gradit će se domovi za starije, no problem su mirovine: "Premale su, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo"

Kad su stigli pred Vladu umirovljenici nisu ni slutili što ih čeka za pregovaračkim stolom. Novi, krizni porez na sve plaće i mirovine iznad 3.000 kuna trebao bi spasiti državu od financijske propasti. Rastrošnost državnog aparata plaćat će svatko tko prima plaću ili mirovinu. Umirovljenici će razmišljati do sutra, ali najavljuju kako će u slučaju diranja u mirovine izaći iz koalicije. Prema novom vladinom prijedlogu, od onoga što radnik zaradi, više od 50 posto odlazilo bi tako na poreze, prireze i doprinose. Krizni porez na snazi bi bio do kraja 2010.

>> 'Doći će do poskupljenja rada, a time i manjeg obima posla'

>> Milanović: 'Ovo je porez na lošu vlast'

Što konkretno znači krizni porez, što štednja donosi umirovljenicima i gdje je još moguće rezati troškove? Oko 800 tisuća zaposlenih u privatnom sektoru i do sada je podnosio najveći teret razvoja. Kroz poreze financiraju prekobrojan državni aparat i umirovljenike. Krizni porez ekonomisti vide kao političku, a ne antirecesijsku mjeru.

Slavica Durković, vlasnica tvrtke za opremanje interijera zbog smanjenja posla uzrokovanog krizom već je bila prisiljena otpustiti nekoliko zaposlenika. Sada ih ima 14 za što državi plaća brojne poreze. Doprinosi za zdravstveno, za mirovinsko, za ozljede na radu i tako dalje. Sve što ulazi u ta davanja iznosi između 25 i 30 tisuća kuna, što je prilično velika suma novaca s obzirom na visinu neto plaće. Najava novog nameta već joj zadaje glavobolje. 'Kolektivno smanjenje plaća. Ali ja se nadam da će moći na neki način proći i bez toga i da isto tako neće trebati dolaziti do smanjenja broja zaposlenih', rekla je Durković.

Povećava se rad na crno

Ozbiljno vam velim, onaj Čobanković, onaj Šuker, da ih vidim u šumi ja bi se prestrašila, izgledaju kao medvjedi! Umirovljenica Katarina Kljaić 'Neće imati posebno velikog učinka na proračunske prihode, jer jednostavno jedan veliki dio zaposlenika je već zaposlen u javnome sektoru, dakle prima plaću iz proračuna i oporezivanje njihovih dohodaka je tehnička stvar, a ne predstavlja nove prihode. Mi danas trebamo olakšavanje položaja poduzećima da se mogu otvarati nova radna mjesta. Ova mjera može samo otežati položaj poduzećima i može voditi prema zatvaranju radnih mjesta', rekao je Damir Novotny, ekonomski stručnjak. Time se povećava rad na crno. No prije najgorih scenarija, Slavica će kao i ostali poduzetnici razmisliti o smanjenju plaća, jer ne želi da njezine šivaće mašine stoje.

'Da vidim naše ministre dvjestokilše u šumi, prestrašila bih se'

Katarina Kljaić, 69-godišnja umirovljenica iza sebe ima 30 godina poštenog rada. Umjesto da uživa u umirovljeničkim danima, zajedno s ostalim umirovljenicima strepi nad Vladinom odlukom o rezanju mirovina. 'Zašto nas ne bi poštedjeli? Neka prije sebi uzmu, gle kako su svi stokilaši, dvjestokilaši!', rekla je Katarina. Smanjenje mirovina glavna je tema i u ovom umirovljeničkom domu gdje smještaj stoji dvije tisuće i osamsto kuna. Većina si ga ni ne bi mogla priuštiti bez pomoći obitelji.

'Sanader povio rep'

'Pomažu mi djeca što mogu, ali ni oni nemaju. A i njima će sada rezati isto kao i svima', žali se Lucija Sedić, umirovljenica. Ionako skromni umirovljenici, možda ostanu i bez ono malo luksuza što si povremeno priušte. 'Od čega ću si nešto kupiti, da bar jednom mjesečno odem frizerki, pedikeru, da si kupim ono najpotrebnije i za kavicu da imam. Kćerki isto budu uzeli plaću, mali ide u vrtić. Ne znam uopće što bude! Ma znate, rastrojena sam, najradije bih nekoga ubila. Sanader je podvio rep i otišao je', očajno dodaje Lucija.

Koliko god se ljutili, rezanje mirovina ponekad im posluži i za šalu na vlastiti račun. 'I da se rasplačem, ne mogu si pomoći. Tako je kako su odredili, ali nisu pošteno napravili! Trebali su od svojih plaća više uzeti nego su uzeli', rekla je Vera Kljaić, umirovljenica.

Šok za Hrvatsku

'Bolje da nam daju injekciju za eutanaziju i da nas nema više! To bi bilo najbolje! Za ove koji imaju slabe mirovine, a bogati neka žive', kaže Katarina. A postaje užareno, jer premijerka i ministar Šuker svjesni su da ako državnim službenicima i umirovljenicima odrežu dvije milijarde, opet im fali još najmanje osam, možda i više, pa čak i uz pola ušićarene milijarde od poreza na sms. Od kud stvoriti tolike kune? Zadnji prijedlog sa Markovog trga šokira Hrvatsku: žele uzeti svima koji rade.

Što ćemo imati od sezone?

Čeka se zbrajanje prihoda od sezone, no već se vidi kako ona sigurno neće spasiti proračun. Analitičari kažu: novo zaduživanje nam ne gine, i kod stranih i kod domaćih banaka. A ako voda dođe do glave - SOS poziv za MMF.  'Mi u ovakvim uvjetima definitivno ne moramo odbaciti mogućnost MMF-a, naravno to nosi neke pozitivne i negativne stvari, ali tu sve ovisi o mogućnosti pregovora Vlade i HNB-a sa tom institucijom', rekao je Zdeslav Šantić, glavni analitičar, RBA. Vladi bi dogovar s MMF-om značio konačnu ekonomsku i političku kapitulaciju. Ona ga odlaže, pokušava sama obaviti posao rezova. Posezanjem u džepove ljudi, podršku javnosti polako gubi.

Što ćete napraviti sada kada Vlada nametne krizni porez?

  • Izaći ću na prosvjede
  • Odselit ću u drugu državu
  • Dat ću otkaz i zaposliti se na crno
  • Neću ništa učiniti

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene