Lara Stanić kao liječnica volonterka otputovala je na neko vrijeme u Etiopiju i besplatno operirala siromašne građane s teškim deformacijama lica. Sve s čim se susrela vrlo je potresno, a ona je zbog toga naša Bolja Hrvatska.


Dr. Lara Stanić, specijalistica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, već 15 godina radi kao liječnica. Prošla je obiteljsku, hitnu medicinu, a danas kao otorinolaringologinja radi u čakovečkoj bolnici. "Bavim se svim aspektima moje specijalizacije, ali nekakav uži interes u sklopu te specijalizacije jest kirurgija karcinoma kože i rekonstrukcija lica nakon toga", kaže Lara.

Vezani članci Jasminka Šoštarić Vanjak - 2 Ona je diplomirala, a svi mi iz toga možemo nešto naučiti: Jasminka (76) postala je magistra religijskih znanosti Bolja Hrvatska, ilustracija Nema kutka Lijepe naše u koji rubrika Bolja Hrvatska nije zavirila u potrazi za talentima: Deset godina otkrivamo uspješne mlade ljude

Svoje znanje odlučila je iskoristiti za pomoć oboljelima i siromašnima. Otputovala je u Etiopiju gdje je radila kao volonter. "Bila sam dva tjedna u Adis Abebi s još tri kirurga. Dakle, nas četvero činili smo tim i operirali smo otprilike 30, 30 i nešto pacijenata", kaže Lara.

Među njima bili su i oboljeli od nome. To je gangrena usne šupljine koja kod 10 posto ljudi koji uopće prežive prvi stadij završava s teškim deformacijama lica. Bolest je to koja često pogađa afričku djecu. Iako se došla baviti slučajevima nome, na kraju je s timom operirala i pacijente s drugim ozljedama. "Najveća operacija bila je ona u trajanju od 13 sati dječaka koji je izgubio vilicu uslijed ugriza hijene", prisjeća se Lara.

Sve to rame uz rame s iskusnim kirurzima iz cijeloga svijeta. Liječnici volonteri mnogim su Etiopljanima jedina nada u ozdravljenje. "Dostupnost zdravstvene skrbi ondje je jako mala. Navodno, tako su mi rekli, u cijeloj zemlji na 90 milijuna stanovnika postoji 11 kirurga", kaže Lara.

Usavršavala se u Nizozemskoj i Engleskoj. U Londonu je prošlog tjedna polagala važan ispit za međunarodnu licencu iz plastično-rekonstruktivne kirurgije lica.

I uz sve to planira nastaviti svoju humanitarnu priču. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr