Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada Jakuševca

Blokada se nastavlja, smeće ostaje na ulicama Zagreba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jučer je blokirano jedino odlagalište otpada u Zagrebu, a rješenja nema na vidiku. Reagirao je i ministar Zmajlović koji gradonačelnika Bandića poziva na odgovornost, a ne da je prebacuje na druge.

Stanovnici su s blokadom započeli jučer u jutarnjim satima, nisu odustajali cijelu noć, a blokada ulice je još uvijek u tijeku, potvrdila je PU zagrebačka. Dodali su kako policija za sada ne poduzima nikakve korake, a na pitanje što je s kamionima smeća, policija nije znala odgovoriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

>> Blokirana cesta u Jakuševcu: 'Nije ovo Zimbabve'

Stanovnici traže hitno zatvaranje gradskog smetlišta zbog nesnosnog smrada koji se njihovom četvrti širi već mjesecima. Tvrde kako smetlište nema ni dozvolu za rad.

Jakuševčani su jučer poručili da kamione neće propustiti dok se na njihove zahtjeve na stavi pečat, a sudeći po noćašnjoj blokadi, izgleda da su zaista tako i mislili.

'Dubit ću na trepavicama'

Gradonačelnik Bandić ogorčen je medijskim izvještavanjem u vezi otpada na Jakuševcu i tvrdi da se radi o medijskom linču. 'Jedini sam se ja vozio na traktorima s Jakuševčanima. Dubit ću na trepavicama s mještanima Jakuševca, ako treba', rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako Zagreb nema gdje s otpadom nego na Jakuševac, kaže da B plan je postoji. No, naglasio je kako će učiniti sve da Jakuševčani dobiju novac od ekološke rente.

'Inicirao sam, iniciram i inicirat ću sve što je u interesu građana Jakuševca. Bez obzira što se dogodilo, Gradska uprava će naći i iznaći rješenje da ljudima isplati i za iduću godinu naknadu (eko-rentu) za štetne emisije po zdravlje građana Jakuševca i Mičevca. Kao što smo ove godine 13 milijuna kuna u proračunu predvidjeli, bit će i iduće godine predviđeno', rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da je njegov prijedlog da se ta renta od 2013. do 2018. godišnje uvećava za 'još jedan posto'. 'To je prijedlog gradonačelnika, izborit ću se za to', istaknuo je Bandić.

Plan B se već 10 godina nudi vladama i gradu Zagrebu. Naš je novinar danas razgovarao s čovjekom koji ima riješenje, ideja je njegova, prepoznata od Europske Unije, ta tehnologija uvrštena je i u Hrvatsku strategiju gospodarenja otpadom, ali nikad nije zaživjela.

'Plan B za mene ovog časa da se riješi vatrogasno problem je baliranje otpada, ali baliranja otpada po pravilu struke. Ne kako se kome hoće, nego po pravilu struke. Dakle mi dnevno možemo sa 2 uređaja zbalirat 50 tona otpada koji ako je baliran po pravilima struke može stajat 10 i 20 godina, bez smrada, bez mogućnosti paljenja i bez ptica i svega ostalog', rekao nam je stručnjak  za ekologiju Boris Cigut.

'Sljedeći korak je naprosto jedini mogući, to je termička obrada otpada. Termička obrada otpada je sada već manje više prihvaćena kao ne opasna pojava u društvu i taj otpad koji je na Jakuševcu je nekoliko teravata električne energije. Nakon toga ostatni otpad nakon termičke obrade se utiskuje u povoljnu geološku formaciju. Dakle mi možemo reći da Hrvatska ima jedina u Europi, ja vjerujem i jedina u svijetu, energetsku, ekološku strategiju gospodarenja otpadom kojom se otpad miče iz biosfere', dodao je Cigut.

Ukratko ova tehnologija otprilike je 3 puta jeftinija od ostalih, nimalo ne zagađuje okoliš, a iskoristivost otpada je velika, čak 90%. Nakon baliranja kojim bi se smanjio volumen otpada on bi se termički obradio, a tijekom te obrade proizvodila bi se električna i toplinska energija.

Zašto ta tehnologija dosad nije zaživjela teško je reći, ostaje samo nada da neće biti protrebno još 10 godina da se problem Jakuševca napokon riješi.

Bandić je poručio kako nikada ne bi slao policiju na vlastite građane, a i da to želi, nema takvih ovlasti. Dodao je kako se nada da će se situacija riješiti razgovorom i da će stanovnici Jakuševca odblokirati ceste i pustiti kamione.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović građane je pozvao na razum, a gradske vlasti da konačno sustavno pristupe rješavanju pitanja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

'Odgovorni neka preuzmu odgovornost'

'Odgovorni u gradu Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, konačno moraju preuzeti odgovornost za gospodarenje otpadom umjesto da tu odgovornost prebacuju na druge', rekao je ministar Zmajlović novinarima, koji su ga pred početak današnje sjednice Vlade upitali hoće li se angažirati na smirivanju stanja na Jakuševcu.

Naglasio je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvijek bilo spremno na suradnju, da potrebni zakoni postoje te da Zagreb mora pristupiti izgradnji postrojenja za preradu otpada. Ustvrdio je da se gospodarenje otpadom u posljednjih deset godina u Zagrebu nije maknulo s mrtve točke.

Pozivajući građane da razumno reagiraju, ministar je poručio kako se taj problem ne može riješiti preko noći, niti blokadama.

Potvrdio je da Vlada razmišlja o uvođenju ekološke rente kroz novi Zakon o otpadu, ali da je to samo jedno o mogućih rješenja, te da će se analizirati mogući učinci.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene