Piše Marko Balen,
20. prosinca 2012. @ 21:29
komentari
Slika nije dostupna
Na spomen Badnjaka većini vjerojatno u nosnicama zamiriše bakalar, riba Sjevernih mora koja je u hrvatske kuhinje ušla prije puno desetljeća i postala gastronomskim simbolom Badnjaka i posnog obroka.
Podijelite
Gužva na riječkoj ribarnici. Zadnji je čas za kupnju bakalara kako bi ga se stiglo pripremiti za Badnjak. 'U pećnici se malo utopli, onda se ukruti, stavim ga tri dana u vodu', kaže Augustin Juras.
Većina uživa u jednostavnim receptima. Dobar bakalar odaju svijetla boja, peraje uz tijelo i intenzivan miris. Za taj užitak valja izdvojiti 170 kuna po kilogramu. I u restoranima je ovih dana vrlo tražen.
Mnogi će ovih dana uživati u okusima i mirisima bakalara. Nekada je bio osnovna hrana ribara Sjevernoga mora, a danas svjetski poznati specijalitet, gotovo nezaobilazan na blagdanskom stolu.