Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na spomen Badnjaka većini vjerojatno u nosnicama zamiriše bakalar, riba Sjevernih mora koja je u hrvatske kuhinje ušla prije puno desetljeća i postala gastronomskim simbolom Badnjaka i posnog obroka.


Gužva na riječkoj ribarnici. Zadnji je čas za kupnju bakalara kako bi ga se stiglo pripremiti za Badnjak. 'U pećnici se malo utopli, onda se ukruti, stavim ga tri dana u vodu', kaže Augustin Juras.

>> Badnjak u Slavoniji: Fiš paprikaš zamijenio bakalar

Vezani članci Ljekarna/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) I dalje ih pišu na papir: Evo za koju kategoriju lijekova se recepti najviše krivotvore Lijekovi (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Snižavaju se maloprodajne cijene lijekova: Oni bezreceptni bit će jeftiniji za čak 18 do 19 posto

Većina uživa u jednostavnim receptima. Dobar bakalar odaju svijetla boja, peraje uz tijelo i intenzivan miris. Za taj užitak valja izdvojiti 170 kuna po kilogramu. I u restoranima je ovih dana vrlo tražen.

Mnogi će ovih dana uživati u okusima i mirisima bakalara. Nekada je bio osnovna hrana ribara Sjevernoga mora, a danas svjetski poznati specijalitet, gotovo nezaobilazan na blagdanskom stolu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook