Obavijesti Video Pretražite Navigacija
energetska kriza

Blagdani i ukrašavanje gradova: Tko štedi, tko radi po starom, a tko povećava broj lampica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blještavilo, ukrasi i lampice neizostavan su element blagdanskog ugođaja, ali i trošila električne energije. Počelo je uređivanje gradova za nadolazeće blagdane, a DNEVNIK.hr je pitao namjeravaju li najveći hrvatski gradovi ove zime uštedjeti na ukrasima s obzirom na energetsku krizu.

Prema Eurostatu, u Hrvatskoj je u prvoj polovici ove godine struja poskupjela za 4,8 posto. U prosjeku, u Europskoj uniji struja je u prvoj polovici ove u odnosu na prvu polovicu prošle godine porasla s 22 eura za 100 kilovatsati na 25 eura.

Poslali smo upite najvećim hrvatskim gradovima namjeravaju li blagdansko ukrašavanje prilagoditi energetskoj krizi. Dok najveći gradovi u Hrvatskoj planiraju uštedjeti na ukrašavanju ovih blagdana, jedan grad najavljuje čak i povećanje broja lampica kojima će ukrasiti ulice ove godine.

Gdje je sve po starom?

Gradovi Karlovac, Slavonski Brod i Dubrovnik neće ništa mijenjati u odnosu na prethodne godine. Iz Karlovca poručuju kako je novac za održavanje Adventa predviđen u proračunu za 2022. te će ukrašavanja Grada ostati na razini prethodnih godina, ali neće dodatno ulagati u ukrašavanje.

Iz Slavonskog Broda kažu da je, kao i svi gradovi u Republici Hrvatskoj, suočen s energetskom krizom i stoga već provodi mjere uštede električne energije. "Unatoč tome, Grad Slavonski Brod nastojat će svojim građanima osigurati duh blagdana te će božićna ukrasna rasvjeta biti postavljena tijekom božićnih i novogodišnjih dana u užem centru grada", dodaju.

U Dubrovniku nemaju potrebu za uvođenjem redukcija jer, kako kažu, Grad s HEP-om ima sklopljen ugovor koji je važeći do siječnja 2024. godine, što mu osigurava pretpandemijsku cijenu električne energije.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici: Ilustracija - 3 LIJEPA VIJEST Hrvatski gradovi osigurali božićnice za svoje građane: Provjerite ostvarujete li pravo i o kojim se iznosima radi

"Svaku godinu Grad Dubrovnik prilikom obnove blagdanske rasvjete uvodi sve više LED blagdanske rasvjete, čija je potrošnja značajno manja od klasične.

Ujedno, u ovim trenutcima Grad Dubrovnik nalazi se u završnoj fazi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za potpunu izmjenu i postavljanje nove javne rasvjete na području cijelog grada koja će biti u potpunosti energetski učinkovita i na osnovu koje ćemo u skoroj budućnosti ostvarivati značajne uštede na troškovima električne energije, s obzirom na to da će potrošnja kwh u odnosu na dosadašnju biti znatno manja", poručuju iz Dubrovnika.

Tko je najavio uštedu?

Grad Zagreb planira ove godine potrošiti manje novca za prigodno ukrašavanje grada u vrijeme Adventa nego prijašnjih godina, odgovorili su nam te dodali kako su svake godine dosad nabavljali i određenu količinu nove dekoracije, što ove godine neće napraviti.

"Što se tiče programa božićnog i novogodišnjeg uređenja, on ostaje isti kao i prošlogodišnji, odnosno ukrašavat će se iste lokacije na isti način i nema novih lokacija koje će se ukrašavati. Također, nije nabavljana niti nova dekoracija, nego će se koristiti postojeća, koja se servisira prije postave. Sva svjetleća dekoracija izrađena je od LED dioda, koje predstavljaju štednju u pogledu potrošnje električne energije", kažu u Gradu Zagrebu.

U Rijeci planiraju uštedjeti tako što će skratiti period u kojem je uključena rasvjeta.

"Grad Rijeka ugovorio je radove iluminacije i dekoracije za božićne i novogodišnje blagdane za 2022./2023. godinu u istom obujmu kao i prijašnjih godina. No, s obzirom na aktualnu energetsku krizu i potrebu za uštedom energije, Grad Rijeka će tijekom ovih blagdana svakako skratiti periode u kojima je uključena rasvjeta", odgovorili su DNEVNIK.hr-u.

Varaždin očekuje velik broj posjetitelja tijekom Adventa ove godine te poručuje kako će grad za vrijeme adventskog razdoblja biti prigodno ukrašen brojnim dekorativnim ukrasima te božićnim lampicama. Planira povećati broj lampica, ali uštedjeti na električnoj energiji.

Pročitajte i ovo Top-gradovi Hrvatske, ilustracija - 2 Velike promjene Ovi gradovi privlače sve više pažnje, neki se odlučuju tamo i preseliti. Dnevnik Nove TV otkriva što je razlog tome

"Prigodne božićne lampice koje koristimo za ukrašavanje grada sve su izvedene u tzv. LED tehnologiji te su samim time i energetski učinkovite. Svake se godine po potrebi lampice popravljaju ili kupuju nove, a ove godine planiramo povećati broj ukrasnih lampica. Prigodne lampice koje su spojene na sustav javne rasvjete sukladno tehničkim mogućnostima spojit će se na tzv. polunoćnu rasvjetu, što znači da će se, primjerice, na pristupnim cestama gradu božićna rasvjeta u 23:00 ugasiti i ponovno upaliti u 05:00. U samom središtu grada to nije moguće napraviti jer u centru nema polunoćne rasvjete (božićna rasvjeta svijetlit će cijelu noć).

Prigodne božićne lampice koje su spojene na tzv. priključke za manifestacije (napajanje od 00 do 24 – npr. središnji bor na Trgu kralja Tomislava i kućice) ćemo sukladno tehničkim mogućnostima spojiti na tzv. vremenske sklopke te će ta rasvjeta biti isključena tijekom dana.

U tom smislu, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju električne energije potrebnu za napajanje božićnih lampica za oko 50 %.

Unatoč činjenici da je na snagu stupila uredba Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, a samim time će i cijena električne energije biti dosta povoljnija u odnosu na prethodno razdoblje, smatramo da je ovo ispravan način da Grad Varaždin bude energetski učinkovitiji", odgovor je Grada Varaždina.

Pročitajte i ovo Klima u Hrvatskoj: Ilustracija - 8 plaže pune kupača Kako se u Hrvatskoj mijenjala klima? Pogledajte kada je u posljednjih 10 godina u studenom padao snijeg u našoj zemlji

Iz Zadra kažu kako u planu imaju uobičajena četiri tjedna aktivne prigodne rasvjete, no konačnu odluku donijet će ovih dana. Kao i većina ostalih gradova, ne planiraju kupovati nove ukrase, već se fokusiraju na servisiranje postojećih. "Ne samo iz razloga preporuke štednje već i iz činjenice da četverogodišnji ugovor povjerenih poslova božićno novogodišnjeg ukrašavanja istječe sljedećeg godine te raspoložive ukrase pred raspisivanje novog natječaja za odabir izvođača ukrašavanja želimo imati u ispravnom stanju", odgovorili su iz Zadra.

Iz Splita, Osijeka, Pule i Velike Gorice do objave ovog članka odgovore nismo dobili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene