Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike promjene

Ovi gradovi privlače sve više pažnje, neki se odlučuju tamo i preseliti. Dnevnik Nove TV otkriva što je razlog tome

Iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka građani se sele u prigradska naselja i manje okolne gradove. Kamo se sele ako im se ondje ne svidi? Demografi kažu - dva su moguća puta. Za Hrvatsku, nažalost, oba nepovoljna.

Najpozitivniji migracijski saldo u Hrvatskoj ima Zagrebačka županija. U plusu je 2021. godine bila s 1746 osoba. Najpoželjnija je Velika Gorica.

"Zato što ima puno zanimljivosti, puno sadržaja za mlade, puno sportskih sadržaja", smatra Marko Biljan iz Velike Gorice. Sandi Vitez iz tog grada kaže da joj nedostaje više mjesta za izlazak.

Dugo Selo doseljenike iz Zagreba privuklo je nižom cijenom stambenih kvadrata. "Sad će biti Dan grada, Martinje i koncert Maje Šuput", veseli se Dalibor Čehov iz Dugog Sela.

U Svetom Ivanu Zelini doseljeni Zagrepčani osjetili su društvenu kontrolu i koheziju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja. "Generalno mogu reći da manji broj ljudi takvo nešto pokazuje, ali jako je topla sredina", priznaje Matija Marcijus.

Mirni i lijepi Samobor nekima je ipak premiran i prelijep. Željku je dosadan grad i kaže da se nakon 12 i pol godina ipak vraća u Zagreb.

  Pročitajte i ovo Beli Manastir: Ilustracija DOBRI TRENDOVI U Slavoniji i Baranji sve je manje praznih kuća: U ovome je mjestu od početka godine rođeno 66 beba

"Mladi čovjek i mlada obitelj tamo osjećaju prazninu i sljedeći je korak ako se tamo ne nađu, povratak u centralno naselje ili odlazak izvan Hrvatske", upozorava demograf Stjepan Šterc u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Starački dom - 1 popis stanovništva Oni su najbrojnija skupina u Hrvatskoj, a jedva preživljavaju: "Ja moram krepati..."

Život bi trebalo potražiti na selu, savjetuje demograf. Slažu se i u Svetoj Nedelji, gradu koji ne bježi od svojih ruralnih ishodišta. U proteklom desetljeću iz države se odselilo 350.000 ljudi.

Više o top-gradovima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene