Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plaže pune kupača

Kako se u Hrvatskoj mijenjala klima? Pogledajte kada je u posljednjih 10 godina u studenom padao snijeg u našoj zemlji

U Egiptu se održava klimatski skup, na kojem će Hrvatsku predstavljati premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva održivog razvoja Davor Filipović. Zbog toga je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švirig provjerila kako se klima mijenjala u Hrvatskoj.

Otvorena je 19. sezona zimskog kupanja. Jesen je u punom zamahu, a u nedjelju su se u Opatiji građani kupali u moru. Oko 120 km dalje, na nadmorskoj visini od gotovo 1600 metara može se naći snijeg koji je prije desetak godina ondje padao naveliko. To je još jedan primjer koliko se brzo klima mijenja i koliko je porasla temperatura.

"Mi smo svjedoci sve češćih toplinskih valova koji su sve jači, osobito u ljetnom razdoblju", rekao je klimatolog Krešo Pandžić.

Kao da je ljeto izgledalo je i prije nekoliko dana u Splitu, gdje je plaža bila puna kupača. No nije uvijek bilo tako, ali temperature, čini se, u posljednjem desetljeću ne prate godišnja doba.

"Ne vidimo baš jasno to prijelazno razdoblje", rekao je Pandžić.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Philadelphiji Užas u Philadelphiji VIDEO Napadači izašli iz automobila pa počeli pucati po ljudima: Najmanje devetero ranjenih, ispaljeno 40 metaka

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan slučaj iz Njemačke Majka osmogodišnju kćer cijeli život držala zaključanu u stanu: Policija spasila djevojčicu, a u tome joj pomogao jedan detalj

U glavnom gradu Hrvatske snijeg u studenom prosječno je padao dva puta godišnje.

"Posljednjih 10 godina snijeg je u studenom padao samo 2013. i 2018. godine. Stoga će se i taj prosjek sigurno promijeniti", rekao je Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV.

Velik utjecaj klimatske promjene imaju na gospodarstvo, posebno na poljoprivredu, koja trpi velike gubitke. Zbog toga će biti potrebno pronalaziti kulture koje su otpornije na sušu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene