Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši načelnik osječke policije ne zna je li Glavaš povezan sa zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedok tužiteljstva u postupku protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Mato Šalinović, koji je tada bio načelnik osječke policije, rekao je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu da ne može reći tko je počinitelj tih kaznenih djela ni da je prvooptuženi Glavaš s tim posredno ili neposredno povezan.

Kazao je da Glavaš nikad nije izravno utjecao na njega kako da obavi svoje radnje ali da je bilo neizravnih utjecaja i blokade rada PU osječko-baranjske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Svjedok tužiteljstva, koji je na dužnost načelnika osječke policije postavljen pet dana nakon ubojstva načelnika Josipa Rajhl Kira, kazao je da je suradnja s lokalnim vlastima, uključujući i Glavaša, bila korektna sve do kraja 1991. kada su se počela nizati razbojništva i pljačke te svirepa ubojstva građana, čija su tijela bacana u Dravu.

Prvi nesporazum s Glavašom i predsjednikom tadašnjeg osječkog Okružnog suda Petrom Kljajićem izbio je nakon što su i u otežanim uvjetima prikupili dokaze za šesteročlanu kriminalnu skupinu i priveli je na sud ali ih je Klajić uz blagoslov Glavaša pustio na slobodu, rekao je svjedok. Dodao je da su Kljajić i Glavaš sve radili dogovorno i suglasno te da su bili kao "nokat i meso".

To je za mene bio prvi pravi sukob u funkcioniranju pravne države, a time je poslana poruka što će se dogoditi onima koji budu nekoga priveli, kazao je svjedok.

Rekao je i da je bio ogorčen što nije dobio podršku u njegovim molbama da se javno osudi ponašanje kriminalaca.

Kazao je da je pored raznih prijetnji u lipnju 1992. dobio prijeteće anonimno pismo u kojem ga se poziva da se vrati u Đakovo ili će ostati u Osijeku vječno, ali u Dravi. Tko je imao motiva da tako nešto napiše i zašto baš u Dravi ne znam, rekao je.

Posvjedočio je da istražni suci nisu u većini slučajeva izlazili obaviti očevid na mjesta počinjena kaznenih djela, pa je, kaže, tražio Kljajića da obavi svoju dužnost. Naveo je da su na njega uslijedili šestomjesečni medijski pritisci, da su službu prozivali kao "srbočetnike" i "jugonostalgičare" te da je molio Glavaša da ga zaštiti od tih napada.

Prije iskaza svjedoka Šalinovića saslušan je i sudski vještak, po čijem je mišljenju četvrtooptuženi Mirko Sivić sposoban sudjelovati u raspravi ali dva sata dnevno i nakon odmora još jedan sat. Za Sivića, zbog čijeg nedolaska već nekoliko puta odgađana rasprava, vještak je rekao da ima niz bolesti kroničnog karaktera, pa se ne može očekivati da će njegovo stanje ići na bolje.

Na današnjoj raspravi trebao bi biti saslušan još jedan svjedok.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene