Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV

"Ispada da je premijer Filipovića smijenio zbog odabira suradnika, a on sam je gotovo 30 puta u slučaju ministara odabrao pogrešno"

Aktualno Galerija Marko Biočina i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina i voditelji Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Davor Filipović - 1 Davor Filipović - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Davor Filipović - 2 Galerija 1/4 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere s ministrovim savjetnikom Juricom Lovrinčevićem.

Nacional je objavio transkript u kojem savjetnik Davora Filipovića Jurica Lovrinčević, kako tvrde, trguje utjecajem i za sebe pokušava iznuditi dio državnog novca putem lokalne Mreže TV. Oglasili su se i iz USKOK-a i potvrdili provođenje izvida.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je ministra, a tom odlukom Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra. U popodnevnim satima o svemu se obratio medijima.

"Razlog i povod moje odluke su saznanja koja smo vidjeli u medijima,  prvo u tjedniku pa jednom dnevniku. Sadržaj te korespondencije koje smo imali prilike vidjeti između savjetnika bivšega ministra i jednog novinara je takav da smo svi zajedno ostali zgroženi", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Anketa Kako ocjenjujete rad bivšeg ministra Filipovića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Postoji nulta tolerancija kada se radi o političkoj nelojalnosti, a ne kada se radi samo o korupciji"

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina bio je popodne na premijerovoj konferenciji za medije.

"Na primarnoj razini ona nije neočekivana. Radi se o dosta uvjerljivim dokazima za dosta teške krimene i potencijalno korupcijske krimene - trgovanje utjecajem, potrošnju javnog novca. S druge strane i politički krimen, prikrivenog šurovanja s opozicijom i u takvim okolnostima jasno je da premijer nema više povjerenje ni u ministra ni u njegova najbližeg suradnika", pojasnio je Biočina u Dnevniku Nove TV. 

"No s druge strane, kada vidimo kako je Plenković tako brzo reagirao, ostaje pitanje zašto to nismo vidjeli i u nekim ranijim slučajevima. Kada malo idemo u povijest od svih tih silnih smjena koje je imao u svojoj Vladi, vidjet ćemo s iznimkom slučaja Banožić i Horvat da u pravilu uvijek su te smjene išle vrlo vrlo sporo. Dva puta smo samo vidjeli da premijer munjevito postupa. Prvi put kada je smijenio Mostove ministre i drugi put sada. Oba slučaja imaju jednu zajedničku crtu, a to je političke nelojalnosti. Tu se stvara jedan neugodan dojam, a to je da postoji nulta tolerancija kada se radi o političkoj nelojalnosti, a ne postoji nulta tolerancija kada se radi samo o korupciji", dodao je Biočina. 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a nova afera Stižu reakcije na smjenu ministra Filipovića: "Duže je bio na semaforu nego u Vladi"

Ispada da je premijer Filipovića smijenio zbog odabira suradnika, a on sam je gotovo 30 puta u slučaju ministara odabrao pogrešno.

"Govorio je o tome premijer, ali nije baš dao dobro objašnjenje dijelom i zbog toga što ga je teško dati jer nedostaje elementarna logika. Ako je ministar odgovoran za biranje svojih suradnika, po toj istoj logici i premijer odgovoran za odabir svojih što su u ovom slučaju ministri. Premijer je rekao da se mora negdje povući crta, a čini se da se ta crta povlači kod toga da nema nekoga tko bi njega pozvao na odgovornost", rekao je novinar.

Ova afera zapravo se čini kao nastavak afere plin za cent koja nikad nije dobila svoj epilog.

"Sasvim sigurno to je povezano. Vidimo u konačnici tu komunikaciju koju premijer doživljava kao politički krimen, izdaju. Vidjeli smo da se ona odvijala upravo zbog te afere. Mi tu nikad nismo dobili jasan epilog", istaknuo je.

"Ono što je zanimljivo je da ključni akteri, barem s državne strane, dakle šef HROTE-a, uprave HEP-a i ministar, svi su sada bivši, a nitko nije bivši zbog te afere. Moguće je da ćemo na koncu vidjeti i taj epilog u danima koji slijede. No treba za kraj reći - nije problem kako je premijer reagirao danas nego je pitanje zašto je to iznimka i može li taj način brzog obračuna sa svim takvim pojavama postati standard jer ovaj današnji slučaj nedvojbeno jest iznimka", zaključio je Biočina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene