Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tvrdi da nije kriv

Kuščević na sudu: Doznalo se da se razveo, kaže da ima 800 eura primanja

Aktualno Galerija Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 13 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 13 Foto: Duje Klaric / CROPIX Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 15 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 15 Foto: Duje Klaric / CROPIX Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 16 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 16 Foto: Duje Klaric / CROPIX Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 14 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 14 Foto: Duje Klaric / CROPIX +7 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 12 Galerija 1/12 >>
Bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik Lovro Kuščević u četvrtak se, na splitskom Županijskom sudu, izjasnio da nije kriv za Uskokove optužbe prema kojima je zlouporabio položaj i ovlasti te počinio milijunsku štetu u vrijeme dok je bio načelnik općine Nerežišća na Braču.

Nakon što im je pročitana optužnica Uskokove optužbe, uz Kuščevića, su odbacili i njegovi suoptuženici. Na optuženičkoj klupi je i Kuščevićeva bivša supruga Zorana Kuščević, njen brat Ivica Žuvić, splitski poduzetnik Ante Marinović, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Nerežišće Svemir Obilinović.

Prvooptuženog Kuščevića Uskok tereti za ukupno sedam kaznenih djela, njegovu bivšu suprugu, Marinovića, Goića i Obilinovića za po jedno, a Žuvića za dva. Optuženici su izjavili da će obranu iznositi na kraju dokaznog postupka.

Uskokov tužitelj u četvrtak je optužnicu napisanu na 157 stranica čitao punih 40 minuta, dok je Kuščević na trenutke kolutao očima i razgovarao s bivšom suprugom. Tijekom suđenja je koristio i mobitel kojega je pospremio tek nakon upozorenja predsjednika sudskog vijeća Mile Rebića.

Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 13 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 6 Foto: Duje Klaric / CROPIX

Tijekom provjere osobnih podataka prije čitanje same optužnice, otkriveno je kako Kuščevići više nisu u braku te kako Lovro Kuščević ima mjesečna primanja od 800 eura, a bivša mu žena 650 eura, javljaju 24sata. 

Nitko od optuženih i njihovih branitelja nakon rasprave nije želio davati izjave za medije. Sljedeće rasprave su zakazane za 23., 24. i 25. svibnja ove godine s početkom u 9 sati, a za cijeli postupak je predloženo ukupno 80 svjedoka.

Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Bivši ministar, ali i politički tajnik HDZ-a na udaru medija našao se zbog tvrdnji da se kao općinski načelnik nezakonito domogao četiri milijuna kuna.

Izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi

Otkriveno je među ostalim da je Kuščević inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Uskok optužene tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 13 Kuščević i suoptuženici na sudu tvrde da nisu krivi - 14 Foto: Duje Klaric / CROPIX

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

Prema Kaznenom zakonu službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta zakon predviđa kaznu i do deset godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene