Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić najavio je kako će biskupi na redovitom plenarnom zasjedanju HBK, koje je počelo u srijedu u Zagrebu, razgovarati o pitanjima svećeničke izobrazbe, karitativnoj djelatnosti i drugim aktualnostima u Crkvi.


S obzirom da je prošlo trideset godina od Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, papa Franjo je prije tri godine potaknuo Kongregaciju za kler da pripremi novi dokument te su nove Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, koje potpisuje kardinal Stella, Pročelnik Kongregacije za kler, objavljene u prosincu prošle godine.

Vezani članci Don Ivan Terze Zbog koronavirusa ove će se godine mise održavati drugačije: U Splitu vjernici mogu sve pratiti putem videozida ili virtualnim putem Svećenici iz Zadra Župa brani svećenike koji su postali hit: ''Ajde ća od mene, lupit ću te pa ćeš vrcit 10 metara''

One će se predstaviti na proljetnom zasjedanju Sabora HBK, koje će trajati tri dana i na temelju tog dokumenta HBK će u naredne dvije godine izraditi nacionalni "uputnik ili kurikul", rekao je mons. Želimir Puljić.

"Crkva je stalno posvećivala osobitu pozornost procesu odgoja i izobrazbe, pa se onim mladićima, koji imaju zvanje, predlaže ozbiljan put odgoja na intelektualnoj razini traganja za istinom, na čuvstvenoj odgojem za ljepotom, plemenitošću i dobrotom, a na voljnoj za akciju i motivaciju. Budući da je zvanje dar neba koji se poklanja ljudima u razvoju, Crkva ima obvezu pomoći da se zvanje kod mladih stabilizira, razvija i ostvari", ustvrdio je.

"Iako se općenito čuje među odgojiteljima kako nije nimalo lako danas odgajati, to nikako ne znači da stvari treba pustiti i okaniti se toga posla. Naprotiv, valja slijediti trajno pedagoško uputstvo apostola Pavla svom dragom Timoteju kad mu savjetuje neka se 'trudi i bude uporan, bilo to zgodno ili nezgodno'", dodao je mons. Puljić.

Druga tema kojoj će biskupi posvetiti dovoljno pozornosti bit će "djelotvorna ljubav koju nalazimo u riječi caritas", kakva je došla do izražaja u Domovinskom ratu te nedavnoj migrantskoj krizi i koja je, "zahvaljujući djelovanju i intervenciji Hrvatskog Caritasa, biskupijskih caritasa i mnogih volontera velika srca, ublažena pružanjem humanitarne pomoći izbjeglicama i migrantima".

"To je ono bitno obilježje Crkve kako jučer i danas, tako će biti i sutra", istaknuo je mons. Puljić, najavivši da će predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina izložiti prijedloge potrebnih strateških smjernica i reformi Hrvatskog Caritasa.

Uz redovita izvješća Predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, mons. Svalina će dati podrobnije izvješće o radu preustroja ustanova koje ulaze u sastav Hrvatske katoličke mreže, a mons. Đuro Hranić i mons. Mijo Gorski dati posljednje upute za 10. susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati sljedeću subotu i nedjelju u Vukovaru.

Generalni Tajnik don Petar Palić izvijestit će o planovima održavanja Šestoga socijalnoga tjedna ove godine, a bit će govora i o mandatima u tijelima HBK, kao i o nekim prispjelim dopisima.

Zasjedanje će završiti u petak, kada će se na konferenciji za novinare objaviti zaključci. (Hina)