Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biskupi na plenarnom zasjedanju o svećenićkoj izobrazbi i karitativnoj djelatnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić najavio je kako će biskupi na redovitom plenarnom zasjedanju HBK, koje je počelo u srijedu u Zagrebu, razgovarati o pitanjima svećeničke izobrazbe, karitativnoj djelatnosti i drugim aktualnostima u Crkvi.

S obzirom da je prošlo trideset godina od Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, papa Franjo je prije tri godine potaknuo Kongregaciju za kler da pripremi novi dokument te su nove Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, koje potpisuje kardinal Stella, Pročelnik Kongregacije za kler, objavljene u prosincu prošle godine.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Ilustracija, učionica Koncept norveškog obrazovanja VIDEO U svijetu postoji samo 45 ovakvih posebnih soba, a jedna je na sjeveru Hrvatske

One će se predstaviti na proljetnom zasjedanju Sabora HBK, koje će trajati tri dana i na temelju tog dokumenta HBK će u naredne dvije godine izraditi nacionalni "uputnik ili kurikul", rekao je mons. Želimir Puljić.

"Crkva je stalno posvećivala osobitu pozornost procesu odgoja i izobrazbe, pa se onim mladićima, koji imaju zvanje, predlaže ozbiljan put odgoja na intelektualnoj razini traganja za istinom, na čuvstvenoj odgojem za ljepotom, plemenitošću i dobrotom, a na voljnoj za akciju i motivaciju. Budući da je zvanje dar neba koji se poklanja ljudima u razvoju, Crkva ima obvezu pomoći da se zvanje kod mladih stabilizira, razvija i ostvari", ustvrdio je.

"Iako se općenito čuje među odgojiteljima kako nije nimalo lako danas odgajati, to nikako ne znači da stvari treba pustiti i okaniti se toga posla. Naprotiv, valja slijediti trajno pedagoško uputstvo apostola Pavla svom dragom Timoteju kad mu savjetuje neka se 'trudi i bude uporan, bilo to zgodno ili nezgodno'", dodao je mons. Puljić.

Druga tema kojoj će biskupi posvetiti dovoljno pozornosti bit će "djelotvorna ljubav koju nalazimo u riječi caritas", kakva je došla do izražaja u Domovinskom ratu te nedavnoj migrantskoj krizi i koja je, "zahvaljujući djelovanju i intervenciji Hrvatskog Caritasa, biskupijskih caritasa i mnogih volontera velika srca, ublažena pružanjem humanitarne pomoći izbjeglicama i migrantima".

"To je ono bitno obilježje Crkve kako jučer i danas, tako će biti i sutra", istaknuo je mons. Puljić, najavivši da će predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina izložiti prijedloge potrebnih strateških smjernica i reformi Hrvatskog Caritasa.

Uz redovita izvješća Predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, mons. Svalina će dati podrobnije izvješće o radu preustroja ustanova koje ulaze u sastav Hrvatske katoličke mreže, a mons. Đuro Hranić i mons. Mijo Gorski dati posljednje upute za 10. susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati sljedeću subotu i nedjelju u Vukovaru.

Generalni Tajnik don Petar Palić izvijestit će o planovima održavanja Šestoga socijalnoga tjedna ove godine, a bit će govora i o mandatima u tijelima HBK, kao i o nekim prispjelim dopisima.

Zasjedanje će završiti u petak, kada će se na konferenciji za novinare objaviti zaključci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene