Obavijesti Video Pretražite Navigacija
služe se mise diljem zemlje

S oltara se šalju samo dobre želje i snažne poruke: "Društvu je potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske danas se slavi Božić. Vjernici odlaze na mise, a s oltara se šalju poruke ljubavi, mira i pomirenja.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu božićnu misu uputio je poruke ohrabrenja u okolnostima produljene pandemije i posljedica potresa, te pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi kroz djecu, koja su budućnost naše zemlje.

"Danas nam se rodio Krist. To na Božić Crkva naviješta sebi i cijelome svijetu. To je naviještaj radosti, odjek i nastavak one radosti koju je anđeo Gospodnji navijestio pastirima u Betlehemu", rekao je Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića iz montažne crkve župe Pohoda Blažene djevice Marije u potresu stradalom zagrebačkom naselju Čučerju.

Evanđelje božićne mise suočava nas s pitanjem smisla ljudskoga života, istaknuo je kardinal Bozanić. Stoga, kad podrhtavamo pod udarcima života, moramo se vratiti na njegove početke i pronaći smisao koji nije u našim rukama, koji ne možemo izgraditi niti stvoriti, već jednostavno prihvatiti, rekao je.

"Smisao je poput života malog djeteta – ne stvara ga se, već ga se prihvaća. Na Božić, Bog nam daje znak, betlehemsko dijete. Božić je blagdan života, i stoga Božić treba u svima nama poduprijeti volju za život, odluku da podržimo mlade ljude, otvorenosti prema novom životu", istaknuo je.

Dok se danas često ističe da je dijete na prvome mjestu, u isto se vrijeme upravo današnje društvo na neki način zatvara za djecu, upozorio je nadalje: "I u našoj domovini sve se rjeđe rađaju djeca, sve manje ima djece u obiteljima, sve su malobrojniji razredi u školama, sve više ima škola koje se zatvaraju".

Kardinal Bozanić poručio je kako je našem društvu "potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci, za koju kao da ima sve manje mjesta među nama", jer "novi život najveći je dar".

Napomenuvši kako je upravo sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajem prema obiteljima, a osobito onima s više djece, "znak naše otvorenosti prema životu prema budućnosti", kardinal Bozanić napomenuo je kako ne trebamo sve gledati negativno, pa i ovo pandemijsko razdoblje i pandemijske uvjetovanosti u kojima proslavljamo drugi Božić za redom "ne trebamo živjeti isključivo kao nemogućnosti", već je i njih potrebno prihvatiti u svjetlu Božje riječi, "Božjega govora koji uvijek nudi neku novost".

"Dok svijet potrošnje naglašava ograničenosti, mi molimo milost da vidimo prilike za snažnije življenje duhovne vrijednosti koje nam pruža Božić", rekao je Bozanić. Pri tom trebamo biti posebno pozorni prema djeci, ne prenositi na njih naše strahove, zbunjenost, nesnalaženje i gorčinu.

Ovo vrijeme iznimna je prilika da stvorimo nova zajedništva ljubavi, da obnovimo narušene odnose, da oprostimo i tražimo oproštenje, da ohrabrimo klonule i obradujemo osamljene, i da, ne zaboravljajući vrijeme pošasti, uz molitvu za sve bolesnike, za zdravstveno osoblje, za one koji žaluju zbog gubitka najbližih, radimo na očuvanju svojeg zajedništva, zajedništva u hrvatskom društvu, poručio je kardinal Bozanić.

Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno

Služeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića u Čučerju, župi koja je teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., Bozanić je podsjetio na nužnost što hitnije obnove, te apelirao na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, "da požure".

"Nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije, zbog administracije koja samo postavlja kočnice. Požurimo. Potrebno je zajedništvo koje traži obnova, zajedništvo i brzina. Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno", kazao je.

Uz posebne poruke ohrabrenja onima koji trpe posljedice potresa, kako zagrebačkog tako i petrinjskog, svima je poželio miran i blagoslovljen Božić, te poručio: "Vjerujmo u Boga koji je s nama i vjerujmo u budućnost, i gradimo tu budućnost po djeci i mladima. Mladi su budućnost našem društvu. Neka sve nas Bog blagoslovi svojim mirom koji je donio Božić, da možemo s novim povjerenjem i s novom nadom krenuti u budućnost".

Na božićnoj misi je među ostalima bio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Božiću ne treba posebna reklama

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je u subotu da "Božiću kao obiteljskom blagdanu ne treba posebne reklame i komentara, već da je sve rečeno u samom događaju.

Predvodeći božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, Puljić je kazao da otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka.

Jer, Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan, dodao je.

Puljić je rekao kako uvijek, kad se nađemo pred jaslicama, razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja te očima vjere promatramo u malom djetetu Bogočovjeka kako leži na slami.

"I dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Zbog toga uz božićne blagdane dijelimo i primamo čestitke i izričemo dobre želje" rekao je.

Božić, naime, nije običan dan, objasnio je. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja.

Istina, našim umom mi ne možemo dokučiti razloge zašto je Bog došao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza. Zašto je odlučio postati čovjekom? Nema adekvatnog odgovora na ta pitanja, osim slutnje kako je to učinio jer je čovjeka volio, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je kako je rođenjem u obitelji Isus posvetio svaku ljudsku obitelj.

"Zbog toga se uz ovogodišnji Božić i blagdan Svete obitelji, koji se sutra slavi, obraćam posebice vama, dragi roditelji, jer ovo je vaš dan. Uloga i zamisao obitelji kao božanske institucije opisana je na stranicama Biblije gdje stoji da je Bog stvorio čovjeka, muško i žensko, te im u srce usadio zakone života i ljubavi. A Sin Božji se svojim utjelovljenjem „sjedinio sa svakim čovjekom“ i sa svakom obitelji, poručio je.

Puljić je pozvao roditelje da budu svjesni svoga obiteljskog zvanja i milosnog stanja koje su baštinili sakramentom svete ženidbe.

"Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrjednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice gdje živite i gdje se okupljate na svetim misama. Svojom, pak, aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju, kazao je nadbiskup.

Dosljednost

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je da Božić slavimo kako bismo Boga pronašli i u svojoj slabosti te da bismo nakon slavljenja izašli kao novi i obnovljeni ljudi, dopustili da nas Božja riječ oblikuje i učini svjetlom istinoljubivosti, poštenja, odgovornosti i dobrote.

Predvodeći božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, Hranić je propovijedi istaknuo kako je otajstvo Isusa Krista otajstvo Božjeg čovjekoljublja i to na takav način da je Bog ušao u ljudsku povijest i postao našim suputnikom.

Rođenje Isusovo koje danas slavimo nam otkriva da je prava i savršena slika Božja Isus Krist. On je zato i princip jedinstva ljudskoga roda. Uzimajući na sebe ljudsku narav, učinio je sve nas ljude svojom braćom i sestrama, poručio je nadbiskup Hranić.

Ističe kako je djelo Božjeg stvaranja je dovršeno otajstvom utjelovljenja te da se Isus, uzevši na sebe našu ljudsku narav i tijelo, sjedinio s nama i tako na sebi ponio i posljedice ljudskih grijeha, u svome ih tijelu ponio na križ, a voljom, mukom i smrću pobijedio zlo i ozdravio našu ljudsku narav.

Nadbiskup je istaknuo kako je Isus, samim svojim utjelovljenjem i rođenjem te okolnostima u kojima se rodio, snažna i glasna Božja riječ.

Usudio se biti čovjek i to u ovom i ovakvom svijetu u kojemu susrećemo toliko nečovječnosti, sebeljublja, iskorištavanja ljudi, gaženja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, gaženja zdravog ponosa i ljudske savjesti. I zbog toga što je bio čovjek; vjeran i dosljedan ljudskosti, pravičnosti, dobroti, istini i ljubavi do kraja, Isus je završio raspet na križu, rekao je Hranić.

Poručio je kako je to snažna poruka i snažan izazov okupljenima na svetkovinu Isusova rođenja.

Usuditi se, poput Isusa, biti čovjek u ovakvome svijetu. Usuditi se biti autentičan čovjek i kršćanin, otvoren do kraja Božjoj riječi; dopustiti da me Božja riječ oblikuje i učini svjetlom istinoljubivosti, poštenja, odgovornosti i dobrote u ovome svijetu - pa i onda kada se na ljubav ne odgovara ljubavlju te bez obzira na cijenu kojom se to plaća, istaknuo je Hranić.

Podsjeća kako se Bog rodio kao čovjek u štali te da je štala slika za nepospremljeno, neuredno, sebično, grešno, pristrano i potkupljivo - za kaos u nama.

Božić je obećanje da Bog daje da njegov božanski život procvjeta u kaosu naše štale i da će ruševine naše grešne naravi biti obnovljene kao prekrasan Božji hram. Božić, stoga, i mi slavimo ne samo kako bismo doživjeli rođenje Boga u našemu srcu, nego kako bismo Boga pronašli i otkrili i u svojim "štalama“ i u "štalama“ ovoga svi­jeta, zaključio je nadbiskup Hranić.

Božji proroci

Nadbiskup Ivan Devčić rekao je u propovijedi da smo i vjernici na neki način pozvani u ovome svijetu biti Božji proroci i svojim riječima i životom svjedočiti ono što Bog želi.

"Svjedočiti ono što Bog želi da čovjek bude, ono kako on želi da se mi ponašamo jedni prema drugima i prema svemu stvorenome svijetu", istaknuo je.

Nadbiskup Devčić kazao je da je Krist je došao sve obnoviti jer grijehom prvih ljudi čovjek nije samo sebi naškodio, nego cijelom stvorenom Božjem svijetu.

"Vidimo i danas kako čovjek nanosi velike štete svemu svijetu, svim stvorenjima na svijetu, počevši od prirode, šume, voda, životinja..." rekao je.

Naglasio je da mi to sve ugrožavamo, ako živimo tako da je samo nama bolje i bolje.

"Ako živimo da ne gledamo što se događa u tom našem bezobzirnom traženju samo našega, samo onoga što je nama dobro, a ne osvrćući se na sve drugo oko nas čemu nanosimo velike štete," rekao je.

Nadbiskup Devčić poručio je da nanoseći štete drugima i prirodi zapravo ugrožavamo sami sebe, sve u silnoj želji da nam bude bolje i ugodnije i da budemo sigurniji te je pozvao sve da pokušaju biti otvoreniji jedni za druge i za Boga.

Biti nadčovjek

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić na Božić je, predvodeći svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, pozvao na pomirenje, oprost, solidarnost i opće dobro.

"Dopustimo novorođenom Djetetu da odrasta među nama i da s njime gradimo šire i životvornije putove dijaloga, spremnost slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra", istaknuo je msgr. Barišić u propovijedi na Svetkovinu Rođenja Gospodinova.

Naglasio je da su osobe bogatstvo, a stvari su samo sredstvo.

"Dopustimo Božiću da kreira naše odnose svojom ljubavlju, da u obitelji ne samo imitiramo betlehemsku špilju - jaslice i slamu, nego prije svega nasljedujemo i utjelovljujemo duh Božića i stil Betlehema", istaknuo je Barišić.

Pozvao je da Betlehemskom djetetu otvorimo srca i svoje životne prostore da svojom ljubavlju "opremi naše prostore doma i Domovine".

"Neka Krist Gospodin uđe u naš život, da sve naše, nerijetko oskudne i uske prostore srca i doma, proširi i obogati svojom toplinom i radošću što imamo jedni druge", rekao je Barišić.

Također je kazao neka nas Božić preporađa u duhovnosti vremena, posvećenoj pažnji, otvorenosti slušanja, istinoljubivosti govora.
Nadbiskup Barišić je rekao kako se u Isusu Kristu ostvaruje ono o čemu se i danas često govori, a što osjećamo duboko usađeno u ljudskom srcu: "O takozvanom transhumanizmu tj. biti nadčovjek, biti vječan."

"Djeca se imaju pravo roditi"

Na početku homolije, sisački biskup Vlado Košić je rekao kako je dolazak Sina Božjega u liku čovjeka događaj je koji je promijenio povijest. Do tog događaja svijet je tapkao u mraku, a njegov je dolazak, kako je rekao, zasinuo i obasjao ljude poput sjajnog svjetla. Biskup je, uz ostalo, napomenuo kako je rođenje djeteta događaj od prvorazredne važnosti za svaku obitelj, a u rođenju Isusa gledamo rođenje svakog djeteta, na čitavom svijetu.

"Njegovo je rođenje unijelo svjetlost u tamu svijeta. I rođenje svakog djeteta donosi svjetlost i radost u obitelj i u zajednicu u koju dolazi".

Biskup je upozorio i na tešku demografsku situaciju u Hrvatskoj i staračko stanovništvo koje izumire. Kako je moguće da su kršćani izgubili ljubav prema djeci, zašto su se zatvorili u sebičnost i misle samo na sebe te se nisu spremni žrtvovati za djecu, za novi naraštaj?, upitao je biskup.

"Svi koji rade sve protiv rođenja djece čine veliku nepravdu i veliko zlo sebi i ukupnoj zajednici. Djeca se imaju pravo roditi. Djecu treba prihvaćati sa zahvalnošću jer su djeca Božji dar zemlji", rekao je Košić, te dodao kako je upravo obitelj danas na meti i kako će hrvatski narod propasti ne obnovi li se ljubav prema djeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN UOČI BOŽIĆA Znate li što je Badnjak i zašto baš tada kitimo božićno drvce?

Pročitajte i ovo Doktori u operacijskoj sali, ilustracija RADOST I NADA Dar koji život znači: Sven ima samo 15 godina i novo srce - "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan"

Na kraju, čestitavši Božić biskupu i okupljenima, obilje Božjeg blagoslova i mira, poželio je katedralni župnik preč. Marko Karača. U koncelebraciji još su bili kancelar mr. Janko Lulić i preč. Milan Begić, a služio je đakon Marin Mlađenović.

Na misnom slavlju, održanom u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe jer je u potresu teško oštećena katedrala Uzvišenja sv. Križa ostala i bez zvonika, sudjelovao je i Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene