Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRADICIJA

Muškarci ženama dolaze prije svitanja, odlaze s rakijom i kobasicama: "Čestitam vam Badnjak, Adama i Evu"

Aktualno Galerija Đakovački božićni običaji - 1 Đakovački božićni običaji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Đakovački božićni običaji - 2 Đakovački božićni običaji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Đakovački božićni običaji - 3 Đakovački božićni običaji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Đakovački božićni običaji - 4 Đakovački božićni običaji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Đakovački božićni običaji - 5 Galerija 1/7 >>
A iako Badnjak vežemo za večer, tradicionalno unošenje slame u kuću i kićenje jelke, u nekim dijelovima Hrvatske čestitari stižu prije izlaska sunca i moraju biti muškarci. Takav je običaj u Đakovštini. Svjedočila mu je naša slavonska ekipa koja je doznala i zašto se ranojutarnji obilazak kuća naziva dolaskom na "položaje".

Rano je jutro, no Đakovo samo naizgled uspavano. Jer čim u šest sati zazvone zvona, kreću čestitari. Dolazak muške osobe u kuću na Badnjak, kažu, donosi sreću. A gazdarica uzvraća darovima – medenom rakijom i kobasicama oko vrata.

"To je običaj nas Slavonaca, Šokaca, evo konkretno ja sam taj običaj preuzela od mog oca koji je porijeklom iz Strizivojne", objasnila je reporterki Marini Bešić Đukarić za Dnevnik Nove TV Marta Meder iz Đakova.

"Čak nekad davno prije su i ranije ujutro išli, budili ukućane, uglavnom su to ja mislim djeca išla jer tko prvi dođe na te položaje, kako se to zove - dobiva dar", naveo je Vlado Berc iz Đakova.

U ovoj obitelji za doručak se služe Bobaljke – specijalitet pokojne bake od tijesta, meda i maka.

"To vam je jedno rusinsko jelo koje se samo jede na Badnjak jer je posno", objasnila je Ljiljana Beljan iz Đakova.

Pročitajte i ovo Badnjak u Hrvata - 4 Šale nije nedostajalo Pogledajte kako se u hrvatskim gradovima provodilo na Badnjak: "Mi smo i dicu s ovim zarazili"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SKLADU S MJERAMA Oprost grijeha u zadnji čas. Splićani pohrlili na ispovijed u Gospe od Zdravlja

A nakon čestitara i doručka, odlazi se na zornicu. U katedrali će se dočekati i sam Božić, a onda opet obiteljsko okupljanje.

"Ovakvi nas običaji podsjećaju da je najbitnije da je obitelj zajedno, da smo svi zajedno u vjeri, u dobroti i poštenju", zaključila je Marta Meder.

I u to ime, sretan Badnjak.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene