Ivo Josipović pobjednik je predsjedničkih izbora 2010. godine, cilj mu je osvajanje još jednog mandata.


Ivo Josipović trenutni je predsjednik Republike Hrvatske u 'lovu' na još jedan mandat na Pantovčaku. Pobjedu je odnio na predsjedničkim izborima u siječnju 2010. godine kada je u drugom krugu pobijedio Milana Bandića. Treći je hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana i Stjepana Mesića.

Josipović je rođen u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine. U glavnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a onda i Pravni fakultet te položio pravosudni ispit. 1985. godine Josipović je magistrirao na poslijediplomskog studiju kaznenopravnih znanosti, a devet godina kasnije i doktorirao za zagrebačkom Sveučilištu na temu 'Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu'. Osim Pravnog fakulteta, Josipović ima i diplomu Muzičke akademije u Zagrebu.

Prije preuzimanja predsjedničke funkcije, radio je kao sveučilišni profesor i skladatelj, a obnašao je i dužnost nezavisnog saborskog zastupnika u 5. i 6. sazivu Hrvatskog sabora.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Kolindina plaća postala je prava vruća tema sučeljavanja - 'Vaša plaća nije tajna' Slika nije dostupna Biografija: Kolinda Grabar Kitarović

Predstavljanje programa Ive Josipovića

Autor je nekoliko knjiga i 85 znanstvenih i stručnih radova, kako u domaćim tako i u inozemnim časopisima. Napisao je i oko 50 skladbi za različite sastave, a među nagradama koje je osvojio su i dva Porina. Godinama je bio direktor festivala suvremene glazbe, Muzičkog biennala Zagreb, te glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja.

Zahvaljujući svojoj stručnosti, Josipović je autor ili koautor velikog broja hrvatskih zakona, a zemlju je zastupao i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Podrijetlom je iz Baške Vode odakle su se njegovi roditelji, otac Ante i majka Milica, preselili u Zagreb. Njegova supruga Tatjana sveučilišna je profesorica prava, a roditelji su kćeri Lane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook