Ivan Kovačić je rođen 25. travnja 1974. godine u Splitu. Živi u Lokvi Rogoznici sa suprugom Danijelom i sinom Filipom.


Do ulaska u Sabor u prosincu 2015. godine Ivan Kovačić je bio zaposlen na Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu kao pročelnik Katedre za dentalnu protetiku. Kako je naveo u svom životopisu kojim se predstavio biračima na lokalnim izborima 2015. godine, autor je i koautor 25 znanstvenih radova, a 2011./2012. izabran je za najboljeg profesora na fakultetu. Član je Hrvatskog zbora liječnika i Hrvatske stomatološke komore. 

Vezani članci Dalija Orešković (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Dalija Orešković: Žena koja je ljutila Kolindu Grabar-Kitarović, a Tomislava Karamarka stajala odlaska s vlasti Mislav Kolakušić (Fofo:Patrik Macek/PIXSELL) Mislav Kolakušić godinama je kritizirao hrvatsko pravosuđe – sustav kojem je i sam pripadao

Nerijetko ističe i da svoju karijeru duguje pokojnom ocu Filipu Kovačiću – Pili, „također vrsnom stomatologu koji mi je usadio ne samo ljubav prema svom pozivu, već i čvrste moralne okvire koji me vode kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu“.

Široj javnosti Kovačić je postao poznat 2013. godine kada je postao gradonačelnik Omiša, dalmatinskog gradića u kojem je 18 godina stolovao HDZ-ov Ivan Škaričić. Kovačić se tada sa svega 16 posto glasova uspio probiti u drugi izborni krug u kojem je za 72 glasa nadjačao Škaričića. Iduće izbore, one u ožujku 2015. godine, dobio je glatko – dobio je 59 posto glasova još u prvom krugu.

Ništa neobično, nakon popularnosti koju je stekao smanjenjm gradskih dugova (14 milijuna, što je iznosilo četvrtinu gradskih dugovanja, podmirio je u prvoj godini mandata).

Kovačić je u vrijeme koaliranja Mosta i HDZ-a Tomislava Karamarka ostao upamćen kao najtemperamentniji mostovac koji je svoje koalicijske partnere znao počastiti i psovkama. „Ukoliko je budućnost HDZ-a u starim, isluženim kadrovima, onda mogu samo reći ko vas je..“, bila je jedna od upečatljivijih Kovačićevih izjava.