Predsjednik Mosta, Božo Petrov bio je nogometaš, ministrirao u crkvi, svirao klavir, studirao medicinu. Na kraju se odlučio baviti politikom, postao gradonačelnik Metkovića pa potpredsjednik Vlade.


Psihijatar koji se odlučio za političku karijeru, Božo Petrov, rođen je 16. listopada 1979. godine u Metkoviću.

Vezani članci Slika nije dostupna Petrov: Neće se ostvariti želja HDZ-a i SDP-a, Most neće plesati samo jedno ljeto! Slika nije dostupna Radimir Čačić - Političar kojeg se često spominje zbog prometnih nesreća ide po glasove s novom strankom

Za Božu Petrova prijatelji su mislili da će se jednog dana baviti svime - samo ne politikom. Igrao je nogomet, stolni tenis, svirao je klavir, bio je ministrant u crkvi, išao na natjecanja u latinskom jeziku.

Osnovnu školu Petrov je pohađao u rodnom Metkoviću odakle je otišao u Sinj, gdje je živio u sjemeništu i pohađao franjevačku klasičnu gimnaziju.

Prijatelji i obitelj kažu da se Petrov umalo zaredio i postao svećenik, no ipak se odlučio na studij medicine u Mostaru. Psihijatriju je specijalizirao u Zagrebu, u Općoj bolnici Vrapče. 'Apsolutno sam iznenađen njegovim političkim angažmanom, to mi nikada nije palo na pamet za vrijeme njegove specijalizacije', kaže njegov mentor dr. Vlado Jukić.

Nakon kratke karijere u struci, Božo Petrov s nezavisnom listom Most 2013. postaje gradonačelnik Metkovića. Uspjeh iz Metkovića htio je preslikati na nacionalnu razinu. Oko sebe polako okuplja političke partnere, i prošle godine Most nezavisnih lista samostalno izlazi na parlamentarne izbore. Polučili su neočekivan uspjeh - 19 saborskih mandata.

Uslijedili su mukotrpni i dugotrajni pregovori s HDZ-om i SDP-om oko sastavljanja Vlade. Božo Petrov na kraju se odlučio za partnerstvo s Tomislavom Karamarkom, a u Vladi obnaša dužnost potpredsjednika.

Ipak, na vlasti se nije zadržao niti godinu dana. Odnos s HDZ-om nepovratno je uništen nakon afere "Konzultantica", Vlada je pala nakon nepunih 6 mjeseci, a Sabor je raspušten.Prije nekog vremena jasno je najavio kako i na izvanrednim parlamantarnim izborima u rujnu 2016. očekuje uspjeh Mosta, te kako on sam cilja na premijersku funkciju.

'Kao predstavnik Mosta imam mogućnost biti bolji premijer i od Milanovića i od Plenkovića zbog razloga koje sam naveo, ali Most se neće gurati na bilo kakvu poziciju. Važno nam je da se dogode promjene. Ako će to biti uvjet, Most se tome može prilagoditi. Ali gledajući ih ne vidim zbog čega bi oni bili bolji predsjednici Vlade u odnosu na predstavnika Mosta', rekao je nedavno u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju