Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovništvo u strahu

Bijesne lisice haraju po unutrašnjosti Istre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjesnoća se širi Istrom. Nedavno smo izvještavali o njezinoj pojavi na području Pićanštine gdje se oformio i stožer za prevenciju, a sad se i proširila. U selu nadomak Pazina, mještanin je sam svladao bijesnu lisicu, u svom dvorištu.

Mještanin sela Boljki, prepričava svoj susret sa bijesnom lisicom i kaže, gledali su se oči u oči. 'Ona je išla naprijed, ja za njom. Ma samo me gledala malo, sa strane i išla naprijed', priča Vjekoslav Zović. Nije ju dugo lovio, kaže, kretala se tako sporo, da je znao da nije zdrava. 'On je to riješio bez ikakvog problema, da je bila zdrava, sigurno ne bi bila čekala da dođe blizu', priča Vjekoslavova supruga Nevia.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Iz pazinske veterinarske stanice apeliraju svim vlasnicima pasa i mačaka da ih obavezno cijepe jer bjesnoća uzima sve veće razmjere. 'Moglo bi se reći da je podosta uzela maha. Od 27 dostavljenih lešina na pretragu, imamo 12 pozitivnih lisica, od toga jedan pas', ističe veterinar Alen Babić. Sve to u samo tri protekla mjeseca. Leševe uginulih bijesnih lisica pronalazili su vlasnici kuća u svojim dvorištima, štalama čak i psećim kućicama. Neki su zbog toga požurili veterinaru.

Ukoliko je pas zaražen, mijenja ćud. 'Pas je potišten, ne mari više za vlasnika, gubi kontakt s okolinom, sa vlasnikom, hoće gristi tvrde predmete, boji se vode', objašnjava veterinar babić. To su prvi simptomi, a ukoliko čovjek dođe u kontakt sa takvim psom, hitno se mora javiti liječniku jer bolest je smrtonosna, a na Pazinštini nikome nije svejedno. Jedina zaštita od ove smrtonosne bolesti jest preventivno cijepljenje životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene