Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina zabranila je uvoz hrane iz Hrvatske! Hrvatski kamioni s mesom, jajima i peradi vraćeni su s granice. Susjedna zemlja ovu mjeru opravdava strahom od kravljeg ludila i kuge peradi, iako takve bolesti u Hrvatskoj nisu zabilježene, osim jednog izoliranog slučaja goluba u Kaštelima koji ne predstavlja nikakvu opasnost.


Drastična mjera koja može nanijeti velike štete hrvatskoj industriji hrane uslijedila je nakon odgađanja rasprave u parlamentu BiH o uvođenju punih carina na hrvatsku hranu. Procjenjuje se kako je blokada posljedica pritisaka bosansko-hercegovačke industrije hrane da u krizi zaštiti domaću proizvodnju.

Vezani članci Policija, ilustracija Policija pronašla tijelo turskog migranta u rijeci Glini: Utopio se prilikom prelaska Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 6 Tisuće u ''igri'' koju pokušavaju desetke puta, sve dok ne prijeđu granicu: ''EU pokušava pretvoriti Bosnu u parkiralište za migrante koje oni sami ne žele''

>> BiH obustavio uvoz piletine i govedine iz Hrvatske

MVPEI uručilo prosvjednu notu BiH zbog zabrane uvoza peradi iz Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uručilo je notu Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu kojom se izražava najoštriji prosvjed zbog odluke nadležnih tijela Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza peradi i proizvoda od peradi, živih goveda i njihovih proizvoda te ribe iz Republike Hrvatske.

Kako je priopćeno, MVPEI posebno je upozorio bosanskohercegovačku stranu kako Republika Hrvatska nije donijela nikakvu novu mjeru zabrane vezanu uz područje zaštite zdravlja životinja i ljudi, a kojom bi izazvala povod ovakvoj odluci nadležnih tijela Bosne i Hercegovine. MVPEI ističe kako iznenađuje činjenica da je ovakva odluka donesena bez najave ili zatraženih konzultacija s drugom stranom što je uobičajena praksa, te traži da se odluka žurno preispita i stavi izvan snage. Zbog navedene zabrane Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu već je jučer izrazilo prosvjed nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine, podsjeća MVPEI.