Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplicirano stanje

'NEŠTO SE ČUDNO ZBIVA' U Srebrenici sve napetije, policija preuzela glasački materijal?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Srebrenici sve se više komplicira nakon provedbe lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini jer je i dalje neizvjestan ishod izbora utrke u toj općini koja je od velike simboličke važnosti za Bošnjake i za Srbe koji u njoj žive, upozoravaju u srijedu lokalni mediji u BiH.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović upozorio je u srijedu kako se "nešto čudno zbiva" u Srebrenici. Kazao je kako je dobio informaciju da su pripadnici posebnih policijskih postrojbi MUP-a Republike Srpske poslani u Srebrenicu te da su tamo praktično preuzeli nadzor nad zgradom općine u kojoj je smješten glasački materijal.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

"U vezi s tim izbornim materijalom se od jučer nešto čudno zbiva. Nemam detaljnije informacije u vezi s tim, ali ovakva situacija nije uobičajena niti sukladna izbornom zakonu. Mislim da je Općinsko izborno povjerenstvo u ovom trenutku pod velikim pritiskom i smatram da bi se javnost u najmanju ruku trebala uključiti kako bi se utvrdilo o čemu se radi", kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu.

Predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Nermin Alivuković izjavio je za portal Klix kako je posebna policija stigla u Srebrenicu u utorak popodne s obrazloženjem kako imaju informacije da se "krade izborni materijal". Kazao je kako je stoga i sam bio pozvan na saslušanje u policijsku postaju, a sve je nazvao pritiskom na lokalno izborno povjerenstvo.

Najavio je kako bi stoga članovi tog povjerenstva mogli podnijeti ostavke i prepustiti SIP-u da se bavi cijelim slučajem.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ranije je potvrđeno kako je naloženo ponovno otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića s pet izbornih mjesta u Srebrenici, jer su opažena neslaganja pri obradi podataka s rezultatima dostavljenim u Sarajevo.

"Riječ je o biračkim mjestima na kojima bez otvaranja vreća nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata", kazala je glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić dodavši kako će stoga biti provedeno "kontrolno prebrojavanje" glasačkih listića.

Proturječni podaci o ishodu glasovanja

Od zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju navečer pojavljivali su se proturječni podaci o ishodu glasovanja. U svakoj od objava bilo je jasno kako vodi kandidat ujedinjenih srpskih stranaka Mladen Grujičić, no njegova je prednost u odnosu na bošnjačkog kandidata i aktualnog načelnika Ćamila Durakovića varirala od tisuću do gotovo dvije i pol tisuće glasova.

Uslijedila su objašnjenja kako je došlo do pogrešnog unosa obrađenih podataka u izvješća koja se šalju SIP-u, no sve je pobudilo sumnje u regularnost izbornog procesa.

Načelnik Duraković je već u utorak najavio kako će zbog toga tražiti ponovno prebrojavanje glasova, no iz SIP-a su istaknuli kako je za to u ovoj fazi rano te kako se prigovori mogu uložiti tek nakon objavljivanja konačnih rezultata, što će u slučaju Srebrenice potrajati još nekoliko dana.

Razlog tomu je činjenica da se očekuje pristizanje i prebrojavanje glasova Srebreničana koji žive u inozemstvu ili u drugim dijelovima BiH, a njih je oko 3300. Njihovi glasovi mogu bitno utjecati na konačni ishod izbora.

Na službenoj stranici SIP-a u srijedu stoje podaci kako je Grujičić dobio 70 posto prebrojanih glasova odnosno nešto manje od 4000, dok je za Durakovića glasovalo 30 posto birača ili nešto više od njih 1600. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene