Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različite reakcije

BiH: Presuda od očekivane do iznenađujuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osuđujuća presuda šetorici ratnih političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne koju je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Bosni i Hercegovini je izazvala različite reakcije, ovisno o tome dolaze li s bošnjačke ili hrvatske strane.

Komentara visokih bosanskohercegovačkih dužnosnika neposredno po izricanju presude nije bilo, no zato su se oglasili predstavnici različitih udruga i organizacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Održana tribina Godišnjica odbačaja tužbi za genocid: Pravni trijumf ili izjednačavanje žrtve i agresora?

>>Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

Bošnjačka je strana uglavnom zadovoljna osuđujućom presudom, no ne i visinom izrečenih kazni, dok se s hrvatske strane ističe činjenica da je Herceg-Bosna proistekla iz zakonitog prava na obranu, a da su Jadranko Prlić i ostali osuđeni tek na temelju nedovoljno obrazloženih tvrdnji.

'Očekivao sam znatno veće kazne, najmanje po 40 godina zatvora za svakog optuženog', izjavio je neposredno po izricanju presude Rasim Muratović iz sarajevskog Instituta za istraživanje ratnih zločina. Dodao je kako je ukupno 110 godina zatvora nesrazmjerno već samo u usporedbi sa 116 Bošnjaka ubijenih u Ahmićima u središnjoj Bosni.

'Žrtve mogu biti zadovoljne osuđujućim presudama, no ne i visinom kazne', izjavio je Muratović lokalnim medijima poručujući kako u svakom slučaju nema nikakvog mjesta euforiji.

>>Hrvatska umiješanost u rat u BiH kroz haške presude

Ratni zapovjednik Armije BiH umirovljeni general Sefer Halilović izjavio je kako mu je presuda potpuno očekivana. 'Presuda u cijelosti odražava to što se zbivalo na terenu', kazao je Halilović.

Izrazio je uvjerenje kako se ona ipak neće odraziti na ukupne odnose Hrvatske i BiH, ali i istaknuo kako je presuda ipak poruka onima koji i danas zagovaraju uspostavu trećeg entiteta u BiH.Ratni ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić bio je suzdržan u komentiranju presude ističući kako je riječ tek o prvostupanjskoj presudi, no kazao je kako mu je i ona iznenađujuća.

'Na prostoru pod kontrolom HVO bilo je manje zločina, nego na teritoriju Armije BiH i Vojske Republike Srpske, a na teritoriju Hreceg-Bosne nije bilo masovnih grobnica', podsjetio je Šoljić.

>>Intervju s Nikom Pinter, odvjetnicom generala Slobodana Praljka

Kazao je i kako osobno nema nikakvih spoznaja o tome da bi postojao udruženi zločinački pothvat, kako je to konstatirano u presudi.Nekadašnji dužnosnik Herceg-Bosne a sadašnji ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru Marko Tokić konstatirao je kako je tek u presudi konkretizirano za što se Prlića i ostale teretilo, a dodao je i kako ICTY nije uvažio činjenicu da se hrvatski narod morao organizirati kako bi se obranio od agresije.

'Herceg-Bosna je nastala u trenutku agresije kada se BiH nije mogla adekvatno braniti', kazao je Tokić ustvrdivši kako vijeće Haškog tribunala, iako je presudilo da je postojao udruženi zločinački pothvat, to ničim nije obrazložilo.

'Naprosto su se koncentrirali na deset ljudi i presudili na temelju zatvorenog kruga indicija', kazao je Tokić odbacujući i konstatacije o agresiji Hrvatske na BiH. Kazao je i kako nema dvojbe da je zločina u ratu bilo, no ne i političkog projekta progona stanovništva. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene