Povijest ipak ne ostavljamo iza sebe. Posebice ako o jednom događaju dva Hrvata misle na tri različita načina. Jedan od njih je i komemoracija Bleiburške tragedije.

Galerija


I ove godine na različitim lokacijama. Križni put i bleburška tragedija obilježavat će se na Bleiburškom polju, zagrebačkom Mirogoju, a misa će se služiti u Udbini.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović i Plenković bodre Vatrene uoči odlučujuće utakmice: ''Pokažite ono najbolje što znate, dajte sve od sebe'' Na komemoraciji u Jasenovcu bit će tri kolone - 4 Milanović Plenkovića pozvao u zajedničku kolonu u Jasenovcu, ovaj mu odgovorio: "Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede..."

"Ja bi htio poručiti svima koji ce doći na Udbinu na svetu misu da sa sobom ponesu samo krunicu i da se molimo za duše naše braće i sestara", rekao je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač.

Jasna poruka zbog ranijih isticanja ustaškog znakovlja i veličanja NDH. Austrija ih je 2019. zabranila te uvela drakonske kazne. O trajnoj zabrani komemoracije i dalje se priča.

"Realno, objektivno nema razloga za zabranu, osim ako netko iz političkih razloga želi iskonstruirati argumente za to", navodi voditelj predstavništava Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj Bože Vukušić.

Predsjednik nije pozvan

Na Bleiburgu će biti hrvatski veleposlanik u Austriji, predsjednik Sabora dolazi na Mirogoj i Udbinu, a premijerov dolazak nije potvrđen. Predsjednik Zoran Milanović nije pozvan.

"Zato što je on javno rekao da nije spreman da ne želi doći na komemoraciju pa onda smo smatrali da ga nema smisla zvati", navodi Vukušić.

Milanović je na Bleiburgu bio je 2008. kao predsjednik SDP-a. Ali kao premijer, ukinuo je pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom i odlazio u Tezno.

"Nije sporno Tezno, ali Bleiburg kao Bleiburg, kao manifestacija i konotacija, je nešto drugo", rekao je Milanović 15. svibnja 2020.

Oko točnog broja ubijenih vojnika NDH i civila, polemike i dalje traju. Masovne likvidacije odvijale su diljem Slovenije i središnje Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr