Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ MILANOVIĆA

Komemoracija Bleiburške tragedije na tri lokacije - u Bleiburgu, na Mirogoju te u Udbini

Aktualno Galerija Komemoracija Bleiburga - 1 Komemoracija Bleiburga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija Bleiburga - 2 Komemoracija Bleiburga - 2 Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija Bleiburga - 3 Komemoracija Bleiburga - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Komemoracija Bleiburga - 4 Galerija 1/4 >>
Povijest ipak ne ostavljamo iza sebe. Posebice ako o jednom događaju dva Hrvata misle na tri različita načina. Jedan od njih je i komemoracija Bleiburške tragedije.

I ove godine na različitim lokacijama. Križni put i bleburška tragedija obilježavat će se na Bleiburškom polju, zagrebačkom Mirogoju, a misa će se služiti u Udbini.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

"Ja bi htio poručiti svima koji ce doći na Udbinu na svetu misu da sa sobom ponesu samo krunicu i da se molimo za duše naše braće i sestara", rekao je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač.

Jasna poruka zbog ranijih isticanja ustaškog znakovlja i veličanja NDH. Austrija ih je 2019. zabranila te uvela drakonske kazne. O trajnoj zabrani komemoracije i dalje se priča.

"Realno, objektivno nema razloga za zabranu, osim ako netko iz političkih razloga želi iskonstruirati argumente za to", navodi voditelj predstavništava Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj Bože Vukušić.

Predsjednik nije pozvan

Na Bleiburgu će biti hrvatski veleposlanik u Austriji, predsjednik Sabora dolazi na Mirogoj i Udbinu, a premijerov dolazak nije potvrđen. Predsjednik Zoran Milanović nije pozvan.

"Zato što je on javno rekao da nije spreman da ne želi doći na komemoraciju pa onda smo smatrali da ga nema smisla zvati", navodi Vukušić.

Milanović je na Bleiburgu bio je 2008. kao predsjednik SDP-a. Ali kao premijer, ukinuo je pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom i odlazio u Tezno.

"Nije sporno Tezno, ali Bleiburg kao Bleiburg, kao manifestacija i konotacija, je nešto drugo", rekao je Milanović 15. svibnja 2020.

Oko točnog broja ubijenih vojnika NDH i civila, polemike i dalje traju. Masovne likvidacije odvijale su diljem Slovenije i središnje Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene