Ministar zdravstva Vili Beroš je u subotu nakon sastanka s prosvjednicima poručio je da se već radi na većini problema koje su iznijeli prosvjednici, i najavio datum daljnjih rasprava.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u subotu kako je većina pitanja koja su iznesena na današnjem prosvjedu mladih liječnika koji traže hitne reforme već u postupku rješavanja, no ocijenio je i kako se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.

"O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom", priopćio je Beroš.

Ministar je u subotu primio na razgovor predstavnike Inicijative mladih liječnika koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere.

Cjepivo protiv koronavirusa HZJZ objavio detalje o drugom docjepljivanju protiv koronavirusa, snižena i dobna granica

Beroš je istaknuo kako je Inicijativa već ranije u medijima najavila prosvjed kojim su željeli ukazati na potrebu bržeg rješavanja problema, a Ministarstvo je Inicijativu obavijestilo kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada na kojem bi otvoreno i argumentirano razgovarali o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike, već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata.

Zaključio je da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa već u postupku rješavanja jer su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro idu u javnu raspravu, a kada će svi, pa i Inicijativa, moći iznijeti svoje prijedloge.

Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika, dodao je.

Ministar je poručio kako su u svim navedenim aktivnostima aktivno sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji su predstavnici bili sudionici prosvjeda te i od njih očekuje institucionalnu konstruktivnu suradnju.

"Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.

Premijer Andrej Plenković Frcaju iskre! Liječnici odgovorili Plenkoviću nakon iznimnog pothvata na Merkuru: "Pih, i to je stresan posao"

Dodao je kako mu je drago što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju.

"Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos", naglasio je ministar.

Ranije danas, nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme, pregovaranje za njihova prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju