Obavijesti Video Pretražite Navigacija
#MAHAJDE

Frcaju iskre! Liječnici odgovorili Plenkoviću nakon iznimnog pothvata na Merkuru: "Pih, i to je stresan posao"

Aktualno Galerija Stipislav Jadrije, Danko Mikulić i Maja Mijić Stipislav Jadrije, Danko Mikulić i Maja Mijić Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 3 Bolnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Facebook objava HUBOL-a Galerija 1/5 >>
Za dobre vijesti iz zdravstva zaslužan je liječnički tim bolnice Merkur. Jednom su pacijentu – prvi put u Hrvatskoj presadili jetru, gušteraču i tanko crijevo. Ipak, na drugoj ''fronti'' vode se rasprave o plaćama.

Doktori Stipislav Jadrijević, Danko Mikulić i Maja Mijić sam su dio tima koji je odradio vrhunski posao. Pacijentu su odjednom transplantirali tri organa.

"Vi nemate puno pacijenata, primatelja koji zahtijevaju takvu operaciju. Tu je jetra, gušterača i tanko crijevo. Praktički 60 posto utrobe pacijenta smo zamijenili", rekao je transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević iz KB Merkur.

Donor je bio u Rijeci. Sve je moralo biti kao po špagi.

Doktor Danko Mikulić kaže: "Relativno kratko mogu ti organi preživjeti izvan tijela prije nego što ćete ih transplantirati da bi optimalno poslije funkcionirali. Morali smo biti uigrani što nakon puno tisuća transplantacija nije problem. Veći problem je što se sve odigralo na najtopliji dan u godini", kazao je. Cijela operacija trajala je satima. Pacijent se dobro opravlja.

Gastroenterologinja Maja Mijić napominje: "Sad slijedi dio gdje trebamo novo crijevo rehabilitirati da održi svoju funkciju što i je njegova uloga".

Čestitke timu stižu sa svih strana. I od strane udruge bolničkih liječnika, koji su se opet osvrnuli na premjerove izjave o plaćama. Na Facebooku je HUBOL napisao: ''Cijena liječničkog sata: 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao. #mahajde"

Hashtag ''mahajde'' među zdravstvenim djelatnicima brzo se proširio. Sve je krenulo u petak 22. srpnja kada je premijer, upitan za plaće liječnika, izjavio. "Od njih veću plaću jedino možda imaju ovi iz kontrole leta koji se bune za 50 tisuća kuna. Stresan posao, ma hajde", izjavio je premijer Andrej Plenković.

To je razbjesnilo liječnike. Reagirala je komora, sindikat i HUBOL. 

"U situaciji da nas netko kritizira da nismo povećali plaće liječnicima, medicinskim sestrama, to nije točno. To je bila poanta. A ovo je bio jedan amalgam, ja sam tu više mislio na ovu drugu skupinu koja ima plaću od 50 000 kuna kojima smo isto povećali plaće", rekao je u ponedjeljak premijer. Odgovor je stigao ekspresno.

"Kad se on već uhvatio plaća, to nije bio naš prvi zahtjev. Onda ga moramo ispraviti i reći da smo tražili ispravak samo pet koeficijenata koji su nelogični i svi su se u ministarstvu zdravstva složili s tim da su nelogični", rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

I dodaje – nije riješena ni reprezentativnost sindikata, što im se dugo obećava. Visoke plaće o kojima Plenković govori, kažu, imaju liječnici s puno prekovremenih. Iz HUBOL-a skreću pozornost na osnovne plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog koeficijenata Beroš odgovorio na prozivke liječnika: "Iznenađuje me izostanak empatije i razumijevanja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRAMOTNI KOEFICIJENTI Bolnički liječnici čestitali Plenkoviću i Berošu na iznimnim rezultatima u "izvozu" hrvatskih liječnika

Dr. Ivan Bekavac kaže: "Liječnici su daleko više odradili nego što premijer Plenković može i zamisliti. I rade u posebno teškim uvjetima za vrlo nisku satnicu."

Hoće li razgovarati s njima?

Plenković kaže: "Ja ne vidim nikakav problem. Pogotovo ne ja koji sam dao maksimalno u vezi toga. Naravno da bi svi htjeli imati više. Dapače. Možda bi neki, ima ljudi koji kažu možda i vaša je plaća mala, a šutim o tome."

"Žao mi je ako premijer misli da nema s nama o čemu razgovarati. Jer ako misli tako, onda ćemo mi to što postoji u zdravstvu i kakav je sada kaos morati njemu pokazivati i dokazivati na druge načine", rekla je Čaić.

Na stolu su uvijek, kaže, sindikalne akcije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene