Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S RIJEČI NA DJELA

Uskoro najveći prosvjed liječnika u Hrvatskoj: Traže reformu zdravstva i specijalističkog usavršavanja

Liječnik, ilustracija
Liječnik, ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska liječnička komora (HLK) u srijedu je poručila da podržava prosvjed koji će mladi liječnici održati u subotu pred Ministarstvom zdravstva na Ksaveru, te je ponovno pozvala Ministarstvo i Vladu da provedu reformu zdravstva i specijalističkog usavršavanja.

"Tražimo prelazak s riječi na djela oko reforme zdravstva i promjene modela specijalističkog usavršavanja", poručio je predsjednik Komore Krešimir Luetić u priopćenju te najavio dolazak na prosvjed.

Inicijativa mladih liječnika najavila je za 24. rujna najveći prosvjed liječnika u povijesti države te poručila da će tražiti reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima.

Iz Komore poručuju da će vodstvo HLK-a doći na prosvjed i tako dati jasnu podršku zahtjevima mladih liječnika koji osjećaju opravdanu ljutnju i nemoć u pokušaju da pridonesu poboljšanju zdravstvenog sustava.

HLK navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovarajuće plaće.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred HDZ-a - 5 ogradili se Organizatori prosvjeda pred HDZ-om: "Incident s uhićenim maloljetnikom dogodio se nakon prosvjeda"

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred HDZ-a - 3 OPTUŽBE ZBOG TERORIZMA Mladić uhićen na prosvjedu ostavio je niz oproštajnih pisama: "Ne zovite me teroristom..."

Istraživanje u kojemu su u svibnju sudjelovala 1222 specijalizanta, od njih 3000 trenutno zaposlenih u Hrvatskoj, pokazalo je da su mladi liječnici u visokom postotku nezadovoljni poslom i osjećaju se besperspektivno.

Pokazalo se da specijalizanti prosječno odrađuju 40 prekovremenih sati mjesečno, skoro trostruko više od dozvoljenog zakonskog maksimuma, kažu u HLK.

Više od pola ih nema dovoljno vremena za sve obaveze i pacijente, dvije trećine ih radi i za vrijeme bolesti, a polovina ih pokriva više radilišta, npr. ambulantu i odjel ili hitni prijem i operacijsku salu.

Samo jedan od deset specijalizanata svoju plaću za uloženi trud smatra odgovarajućom, a zadovoljstvo plaćom na skali od 0 do 10 je tek 4,8.

"Nitko se ne treba čuditi da je više od pola specijalizanata detaljno pretraživalo mogućnosti odlaska u inozemstvo, jer ih tamo očekuju bolji radni uvjeti i uređen sustav", objašnjava Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva HLK-a za mlade liječnike.

Komora traži da administracija odmah poduzme ključne mjere kako bi se u zemlji zadržalo 11 posto specijalizanata koji planiraju odlazak iz Hrvatske već u sljedeće tri godine.

Napominju i da su još 2016. pripremili novi model specijalističkog usavršavanja i od tada "on spava u nekoj ladici Ministarstva", jer politika taj problem ignorira.

Posljedice su da manje od trećine specijalizanata danas stječe potrebne praktične vještine, a samo jedna petina stručne kompetencije sukladne planu specijalizacije.

U Komori su posebno zatečeni podatkom da više od polovine specijalizanata nije nikada razgovaralo s glavnim mentorom o planu specijalizacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene