U Slavoniji i Baranji sve je manje praznih kuća i iseljavanja mladih. Pravi primjer je Beli Manastir, koji je posjetila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Galerija Beli Manastir: Ilustracija Baby boom u Belom Manastiru - 2 Baby boom u Belom Manastiru - 3 +3 Baby boom u Belom Manastiru - 4

Prazne kuće Belog Manastira napunile su mlade obitelji. Ove godine u tom je mjestu rođeno 66 beba.

"Nekih 47 naknada je bilo prošle godine, ove godine 66, a nadamo se da će do kraja godine bit još. To bi bilo neko povećanje od preko 40 posto", rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Igre i smijeha zbog toga ondje ne nedostaje.

"Mi smo prije dvije godine kuću platili 52 tisuće eura. Za kompletno sređenu kuću to je odlično. Cijena kvadrata stana se kreće između 700 i 900 eura i mislim da to isto privlači mlade obitelji", rekao je stanovnik Belog Manastira Filip Vuylsteke.

Vršnjačko nasilje: Ilustracija Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Biogradu: Poruke majci otkrivaju da to nije izoliran slučaj

Još više će ih vjerojatno doći jer u izgradnji je nova stambena zgrada s 33 stana, kao i obnova 16 objekata.

"Naknade su vrlo simbolične, mislim da su 150 do 250 kn. To je stanarina koja je vrlo povoljna i cijene otkupa su povoljne jer smo mi područje od posebne državne skrbi", rekao je Rob.

Grad sufinancira kredite, prve nekretnine, a naknada za novorođenčad iznosi 4000 kuna. Filip i njegova supruga Ana ističu da je Beli Manastir grad po mjeri svakog mladog roditelja.

"Imamo sve, imamo velike trgovine, male, benzinske postaje, nema što nemamo. Mali gradić, ali pruža jednostavno sve", rekao je Filip.

Stype: Američko nuklearno oružje - 1 Iz SAD-a se požurili: U svoje europske baze šalju najnapredniju termonuklearnu bombu, pogledajte o kakvom je oružju riječ

Ima dva vrtića, a u izgradnji je i treći.

"Jako puno znači jer se dijete socijalizira. Nauči dosta toga i sve u svemu je jako dobro", rekla je Ana.

Kad mališani postanu školarci, za džeparac ne moraju brinuti. U pet godina broj gradskih stipendija narastao je sa 17 na 77.

"Stimuliramo mlade da studiraju, da ovdje ostanu i da roditelji imaju manje troškove. To je jako bitno zbog obiteljskog budžeta u ovim teškim vremenima", rekao je Rob.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju