Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako postoji interes

Bebić: Treba promijeniti zakon i objaviti što se može

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za krivcima koji su protuzakonito objavili registar policija će kako neslužbeno doznajemo ispitati najmanje stotinjak osoba koje su mogle doći do strogo povjerljive baze podataka.

'Važno je utvrditi tko sve raspolaže bazom podataka registra podataka gdje se sve nalazi i da li je bilo neovlaštenih ulaza', rekao nam je Krunoslav Borovec, iz ravnateljstva policije. Braniteljske udruge su podijeljene. 'Objavljivanje spiska ratnih profitera, ljudi koji su na muci hrvatskih branitelja došli do nezakonitih stvari, to je prioritet', ističe Marko Lukić, prvi ratni zapovjednik ATJ Lučko.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna Tema dana Tko bi trebao riješiti problem lažnih branitelja?

Pritisci na premijerku da se registar objavi stižu sa svih strana. Luka Bebić, ali i Josip Friščić, su za objavu registra, ali pod određenim uvjetima. 'Ako postoji interes i postoji želja i politička odluka i politička stajališta da neke od tih podataka treba objaviti, treba promijeniti zakon, koji će točno kazati što se točno od toga može objaviti', smatra Bebić. 'Postoji mogućnost da se pita tko želi da se njegovo ime stavi, nisam za to da netko u nečije ime govori', kaže Friščić.

Počinitelju kaznenog dijela, odnosno onome koji je objavio registar branitelja, prijeti kazna zatvora do tri godine, zbog objave državne tajne.

Bebić: Najoštrije osuđujem objavu podataka

Objavu registra na internetu predsjednik Sabora Luka Bebić ocjenjuje kao protuustavni i protuzakoniti akt, te napad na hrvatske institucije. Uputio nam je i dopis u kojem ukazuje da su podaci u popisu branitelja zaštićeni hrvatskim Ustavom i drugim zakonima, te traži kažnjavanje počinitelja. No na upit našeg novinara, prvi put je odškrinuo vrata mogućnosti da se registar branitelja objavi na legalan i legitiman način..

'Na današnju zamolbu Vašeg novinara da prokomentiram neovlaštenu objavu podataka iz MORH-ovog registra branitelja izjavio sam da je to protuustavni i protuzakoniti akt i napad na hrvatske institucije. Ukazao sam i na to da su podaci u popisu branitelja zaštićeni hrvatskim Ustavom i drugim zakonima, te sam naglasio da čak i ako bi se išlo na izmjenu zakona u vezi s podacima o hrvatskim braniteljima, osobni podaci u tom slučaju i dalje ostaju zaštićeni hrvatskim Ustavom. U skladu sa svim navedenim najoštrije osuđujem objavu podataka iz registra hrvatskih branitelja na ovakav način i tražim da se istragom nadležnih tijela utvrdi tko je sve odgovoran za to, te da počinitelj snosi posljedice u skladu s hrvatskim propisima', stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene