Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je odgovoran

Infektolog o virusu i bebama zaraženim u bolnici Sv. Duh: "Prenosi se kontaktom. To je bolest 'prljavih ruku'"

Inspekcija još nije riješila gušenje pacijentice u boksu bolnice Sveti Duh, a već novi skandal. Šest beba zaraženo enterovirusima.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović doznaje da su zaražene bebe stabilno i izvan životne opasnosti.

Jednu bebu liječe na Svetom Duhu, četiri su u Klaićevoj bolnici, a jedna je puštena s Frana Mihaljevića.

Infektolog s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Goran Tešović kazao je da je enterovirusna bolest tipična sezonska bolest iako enterovirusa ima tijekom cijele godine.

Pročitajte i ovo Klinička bolnica Sveti Duh Ide u nadzor Beroš o pacijentici koja se ugušila pecivom u Svetom Duhu: "Inspekcija i sutra ide u Sv. Duh. Ne mogu shvatiti što se tamo događa"

"U povećanom broju se javlja u toplijem dijelu godine. Ovo je sad tipičan početak sezone enterovirusnih infekcija", dodao je.

Navodi da je virus stalno prisutan. "Samo što mu određeni okolišni čimbenici pogoduju i olakšavaju preživljenje i transmisiju, prenosi se kontaktom. Uvjetno rečeno, to je bolest 'prljavih ruku'", objasnio je Tešović.

Prenosi se "prljavim rukama"

"Može se prenijeti respiratornim sekretima jer neki od enterovirusa može izazvati respiratorne bolesti pa se virus luči u slini i sekretu i može se i tako prenijeti, no najčešće se prenosi direktnim kontaktom, nedovoljno opranim rukama", navodi.

Zaraza enterovirusom može biti bez simptoma, ali može imati i simptome. Tešović navodi da ogromna većina enterovirusa ima blage kliničke slike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana

"Ovisi o kojem se enterovirusu radi. Uglavnom su simptomi blagi, većinom je to kratkotrajno povišenje tjelesne temperature bez nekakvog pridruženog simptoma", rekao je.

"Može izazvati bolest središnjeg živčanog sustava i to u pravilu blagi, takozvani aseptični meningitis", dodaje.

"Može izazvati i upalu srčanog mišića ili upalu moždanog parenthima, no to izazivaju samo neki enterovirusi i to je, kad se gleda ukupna množina enterovirusnih bolesti, zanemarivo malen broj", kazao je Tešović.

Može dovesti do smrtnog ishoda

No, zaraza enterovirusima može dovesti i do smrtnog ishoda.

"Ako izazove upalu specifičnog dijela mozga što se u pravilu događa kod adolescenata, a kod male djece ako dovede do upale srčanog mišića. Ali to se događa vrlo rijetko i kod djece koje su rođene iz trudnoće koje su trajale vrlo kratko i češće kod onih koji imaju neku pridruženu manu", zaključio je Tešović.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh Slijedi unutarnji nadzor Horor u KB Sveti Duh: Žena čekala na hitnoj, ugušila se jedući pecivo

Do kraja tjedna bi trebali biti poznati rezultati zdravstvenog nadzora koji će pokazati kako je došlo do gušenja pacijentice pecivom.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević stalno ponavlja jedne te iste agrumente, da su mu svi krivi za njegove probleme. Još uvijek nitko iz Grada i Tomaševićeve stranke nije prihvatio odgovornost za bolnicu koju vode.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene