Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasilo se i Ministarstvo

Zaražene bebe na Svetom Duhu! Oglasio se šef ginekologije: "Virus je nekako došao u naš kolektiv, ne znamo kako i je li još među nama"

Na Odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusom.

KB Sveti Duh u ponedjeljak je zabranio posjete Klinici za ginekologiju i porodništvo te su na svojoj stranici napisali da zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni do daljnjega zabraniti posjete Klinici.

Na Odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusom, kod njih dvoje potvrđen je meningitis.

Pročitajte i ovo Klinička bolnica Sveti Duh Ide u nadzor Beroš o pacijentici koja se ugušila pecivom u Svetom Duhu: "Inspekcija i sutra ide u Sv. Duh. Ne mogu shvatiti što se tamo događa"

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana

Navodno su se bebe razboljele u periodu između 11. i 12. lipnja, nakon čega su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Pročitajte i ovo Ilustracija umrlo 35 žena Priveden liječnik iz pakla: Koristio zaražene lijekove i namjerno širio meningitis

Pročitajte i ovo Ubod komarca prenose komarci Zaraza opasnim virusom u Slavoniji: Već je dvoje oboljelih

Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti. Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji, što uključuje i KB Sv. Duh, kao i osnivača ustanove - Grad Zagreb. Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u KB Sveti Duh koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu", poručilo je Ministarstvo. 

Komentar iz bolnice

"Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh u ponedjeljak 19. lipnja uočili su te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene u Klinici, ima simptome enterovirusne bolesti. Odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koja je donijela mjere koje se već provode, uključujući i zabranu posjeta na odjelima. Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja 2023. Djeca se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević otpušteno je na kućnu njegu. Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata", poručili su iz bolnice Sveti Duh.

Jedno dijete pušteno kući

Profesor dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević za DNEVNIK.hr potvrdio je da su prošlu srijedu zaprimili jedno dijete koje je rođeno na Svetom Duhu, ali da je dijete dobro te da je jučer otpušteno kući. 

Kako nam je Tešović objasnio, dijete je nakon rođenja dobrog zdravstvenog stanja otpušteno iz bolnice Sveti Duh, a u srijedu su zbog povišene temperature roditelji s njime došli na Hitni prijam Vinogradske bolnice. Tamo su ih uputili na bolnicu Fran Mihaljević i u njoj se dijete liječilo do ponedjeljka, kada je otpušteno kući. 

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić potvrdio je da su tijekom vikenda primili četvero novorođenčadi u dobi od pet do sedam dana zbog povišene tjelesne temperature. Dijagnostičkom je obradom utvrđeno da se radi o enterovirusnoj infekciji.

Djeca su adekvatno zbrinuta te su dobrog općeg stanja i kod većine se očekuje brzi otpust kući.

"Budući da je svo četvero djece imalo isti uzrok febrilitetate te su rođena u kratkom vremenskom razdoblju u istom rodilištu, proveden je epidemiološki nadzor te se provode sve mjere sprječavanja širenja infekcije", rekao je ravnatelj Klaićeve.

Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh, održao je konferenciju za medije oko slučaja djece zaražene enterovirusnim meningitisom.

Komentirao je da od šestero djece koji imaju simptome, njih četvero je pozitivno na enterovirusni meningitis.

"Riječ je o sezonskoj bolesti i može imati vrlo široki dijapazon simptoma, može biti potpuno asimptomatska i vrlo sa ozibljnim bolestima. Dijete koje je liječeno kod nas je bilje i stabilno, ali je boelsno. Ne mogu vam reći kada će biti otpuštena. Virus je nekako došao u naš kolektiv, putem vode, ruku, kapljičnim putem... To još ne znamo, u trenutku je uzimanje uzoraka svih onih koji su bili u kontaktu s djecom kako bismo utvrdjeli je li kliconoša među nama i kako je do infekcije došlo", rekao je. 

Što se tiče zabrane posjeta, rekao je, da je to samo jedna od 12 mjera koje su poduzete,dodavši da sada detaljno čiste sve prostore, dezinificiraju ih. 

"Naš problem je što smo preopterećeni porodima, ali činimo sve što je u našim mogućnostima da zaustavimo daljnji prijenos bolesti, ako je virus među nama, što za sada ne znamo. Danas ujutro smo imali sastanak epidemiološke službe, imat ćemo ga i sutra i sve informacije ćemo podijeliti. Morate znate da djeca nisu imunološki razvijena kao mi odrasli i sklonija su ozbiljnijim bolestima", rekao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene