2500 djece na godinu u Hrvatskoj se rodi prije vremena. Bebe palčići kako ih od milja zovu, prve tjedne svog života provedu u inkubatorima spojeni na cjevčice. Proveli smo dan upravo na odjelu Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu.

Galerija


Jakov, Lovro i Ema Anino su najveće blago. Rodila ih je 10 tjedana ranije od predviđenog termina. Njezine bebe izgledaju puno manje nego što ih je ikad zamišljala.

Vezani članci Rodilje i bebe koje su za vrijeme zagrebačkog potresa bile u Petrovoj bolnici - 6 Danas su zdrave i vesele bebe, no prije godinu dana proživjele su užas. Istinski heroji ponovo na okupu: "Toga trena uopće nisam bila svjesna da je to bilo toliko grozno" Provjereno o palčićima rođenima prije potresa Elena i Toma kao palčići su proživjeli zagrebački potres u Petrovoj: ''92 dana samo sam čekala da mu pomirišem kosicu...''

"Onaj tren kad sam ih vidjela, kad su mi dali da ih poljubim baš mi je bilo onako eto, plakala sam s njima. Nemam osjećaja da ikad mogu narasti, nekako su mi premali i bojim se svega, ali nekako vjerujem da će sve biti dobro“, kaže Ana.

Ove bebe su priključene na cjevčice, zatvorene u staklenim inkubatorima u kojima su im najbolji prijatelji pletene hobotnice.

"Kraj njih možete vidjeti hobotnice koje hvataju svojim ručicama kao zamjenu za pupkovinu. Svaki pristup treba biti nježan, oprezan, pun osjećaja i sveden na minimum“, kaže Tanja Blaže, medicinska sestra.

Prijevremeno rođena djeca su sva ona koja se rode prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Neka od njih razviju se bez posljedica, no kod nekih može doći do većih poteškoća.

"Ono čega se najviše bojimo i od čega najviše strahujemo su oštećenja mozga koja mogu biti povezana s dugotrajnim posljedicama različitog spektra - od cerebralne paralize do nekakvih kognitivnih, intelektualnih poteškoća“, kaže doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode.

O njima se brinu i fizioterapeuti. Namještaju ih u inkubatorima, uče roditelje kako ih dizati, spuštati, položiti u krevetić...

Osnovan je i klub roditelja nedonoščadi "Palčići." Poručuju - u prvim minutama djetetova života ključna je najbolja moguća skrb.

"Nije upitno da li je netko preživio, upitna je kvaliteta njegovog života kasnije. Zato bi voljeli da se to tako dogodi - da uložimo u taj prvi dah, kasnije ćemo dobiti zdrave ljude koji nisu na teret sustava u budućnosti“, kaže Željka Vučko iz kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“.

Ako pitate struku ulagati bi se trebalo u štošta. Edukaciju, novu opremu, inkubatore, prostorije... Znatno zaostajemo u odnosu na europski prosjek, kažu.

A zaostajati u zemlji s vrhunskim liječnicima i to kada su u pitanju oni koji su naša najveća radost i bogatstvo - nedopustivo je.

Doktor Damir Lončarević u studiju Nove TV kazao je kako prvenstveno treba povećati prostor i nabaviti novu opremu, ali treba i više ljudi.

Uzroci veće smrtnosti nedonošćadi i novorođenčadi u Hrvatskoj, koja je veća od europskog prosjeka, smatra Lončarević, velikim su dijelom uvjeti na radu.

"Tehnologija radi za nas, to su brojni uređaji koji u prvim danima rade za dijete da bi mi mogli njemu pružiti uvjete za razvoj. Ta tehnologija košta. To je možda razlog zašto mi zaostajemo", kaže Lončarević

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr