Dva su razloga zbog kojih nema značajnijeg pojeftinjenja goriva.


Gorivo je svakako velik izdatak u kućnom proračunu, tim više što cijena najkorištenijeg benzina prelazi 10 i pol kuna. U posljednja tri mjeseca cijena nafte pala je za 20 posto. No, unatoč tome i dalje točimo skupo gorivo. Tajna se krije u kretanju tečaja, koji uz cijenu barela kreira krajnju cijenu litre koju platimo.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Od ponoći skuplje gorivo, najgore bi mogli proći oni koji voze na plin Cijene goriva Nove cijene goriva: Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji, ali vozači benzinaca neće biti zadovoljni

Barel nafte najniži je u posljednje četiri godine. No, cijene na crpkama i dalje su visoke. Nafta je 2010. te godine stajala 88 dolara po barelu. Litru Eurosupera plaćali smo 8 kuna i 98 lipa, dok je za litru Eurodizela bilo potrebno izdvojiti 8 kuna i 32 lipe.

Barel nafte danas je gotovo jednak onome iz 2010. godine. No, cijene benzina su znatno više. Litra Eurosupera stoji 10 kuna i 66 lipa, dok je Dizel 10 kuna i dvije lipe.

Tečaj i manji pad cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu od onog na svjetskom dva su razloga zbog kojih nema značajnijeg pojeftinjenja.

Linić: Očekujem da Vlada nastavi borbu s MOL-om

'Kad padne nafta za 20 posto, ne znači nužno da će i cijena naftnih derivata pasti, može biti i obrnuta situacija', rekao nam je Jasminko Umičević, naftni stručnjak.

Upravo takve situacije boje se i vozači.

'Bojim se da će ići još i više, a država za to baš i nema sluha', smatra Željko.

Pad cijene barela nisu osjetili ni vozači u susjedstvu.

'Nisam protiv istraživanja nafte i plina, ali sam za čistu i zdravu tehnologiju'

Nešto više za gorivo od nas plaćaju Slovenci. Cijena Eurospera, blizu je 11 kuna, dok se Dizel prodaje po 10 kuna i 26 lipa. Jeftinije se voze Austrijanci, litra Dizela je ispod 10 kuna. Mađari litru Eurosupera plaćaju 11 kuna, dok je Dizel još skuplji, 11 kuna i 17 lipa.

Punim spremnicima, za manje novca ne treba se nadati. Dugoročno, cijena nafte opet će rasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook