Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bandić: 'Voda u Zagrebu je zdrava, osim na nekoliko mjesta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi s problemom oko vode onečišćene mineralnim uljima u Palinovečkoj 19 u Vrbanima III, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio posebnu konferenciju za novinare.

Najavio je da će sutra odgovorni u Gradskom uredu za zdravstvo, odnosno predstavnici sanitarne inspekcije gradskog Zavoda za javno zdravstvo i Vodoopskrbe i odvodnje održati konferenciju za novinare na kojoj će javnost detaljno izvijestiti u koliko objekata u Vrbanima voda, na bazi uzoraka, nije za piće.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Slika nije dostupna Bandić o problemu s pitkom vodom na Vrbanima

Najavio je da će sutra izvijestiti o svim uzorcima i analizama vode provedenima u proteklih godinu i pol dana kako bi se prekinulo s novinarskim špekulacijama o razmjerima onečišćenja vode za piće u Zagrebu.

Odgovorno tvrdim da se u Zagrebu pije zdrava voda, osim "na nekoliko mjesta u gradu", rekao je Bandić na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog poglavarstva.

Također je rekao kako se prema napisima u tisku čini kao da se radilo o epidemiji, ali da on još uvijek pije vodu iz vodovoda i misli da je ona najbolja i najjeftinija. Istaknuo je da je "opasno skrivati bilo što kada je u pitanju zdravlje građana, ali da je još opasnije voditi specijalni i psihološki rat i zbunjivati građane".

Ponovio je da će nastale posljedice snositi "oni koji u zadnjih
godinu dana, od prve pojave problema (s onečišćenom vodom u Vrbanima III) nisu adekvatno reagirali, te ako je netko nešto napravio mimo zakona i procedure". Dodao je da za sada tih dokaza nema, ali da je kao prvi čovjek grada preuzeo osobno koordinaciju da razriješi taj problem, pa tako i osobno danas razgovarao sa stanarima Vrbana. 

Naveo je da postoje tri mogućnosti zašto je voda onečišćena mineralnim uljima - da su prljave cijevi ostale u sustavu, drugo je zbog sastava cijevi i treće da netko namjerno radi sabotažu. Bandić je istaknuo da institucije države i grada rade na razrješenju tog problema i da će javnost dobiti punu informaciju. Nedopustivim je ocijenio da godinu dana traje taj problem s onečišćenom vodom.

Bandić je također izrazio žaljenje što je u Španskom-Oranice na
nogostupu teško stradala 16-godišnja djevojka. To se dogodilo u naselju POS, gdje se forsiraju rokovi, a jedinici lokalne samouprave ostavljeno je da sama rješava pitanja od komunalne i prometne infrastrukture, do vrtića i škola. Najavio je da će danas otići u to naselje da vidi što treba napraviti, te da će dati nalog da se uredi vertikalna i horizontalna signalizacija i prometnice. Ustvrdio je da se u Sesvetama neće otvoriti novo naselje dok sve to ne bude gotovo.

U povodu 3. rujna, početka nove školske godine, gradonačelnik Bandić apelirao je na vozače da opreznije voze. 

"Premala smo zemlja i narod da bi se olako odnosili prema ljudskim životima - svaki ljudski život je poklon", rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da se to osobito odnosi na najmlađe, koji su sami po sebi ugroženi. Zamolio je vozače
da o tome vode računa, pripaze na djecu, među kojima je i oko 8.000 prvašića te na djecu koja idu u vrtiće.

U vezi s obnovom gradskih prometnica najavio da će ovaj vikend biti otvorena Novu ves, u nedjelju navečer sve prilazne ceste oko
Kvaternikova trga, a u ponedjeljak škola i vrtić u Španskom-Oranice, škole u Sesvetskoj Sopnici i Sesvetskim Selima, vrtić u Retkovcu i na Selčini te tri dograđene škole. Također je rekao da će biti gotove i sve pristupne ceste i hortikultura te pribavljene sve uporabne dozvole za nove škole i vrtiće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene