Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gradonačelnik iz zatvora'

Bandić iz zatvorske ćelije diktira političke procese u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bandićev odvjetnički tim užurbano radi na žalbi. U udruzi Milana Bandića u srijedu kao da se ništa nije dogodilo.

Milan Bandić i iz zatvorske ćelije diktira političke procese u Zagrebu. Dan nakon uhićenja još uvijek se ne zna tko će voditi grad. Njegova zamjenica Sandra Švaljek prestala je potpisivati sve dokumente i najavila da će tražiti tumačenje Ministarstva uprave tko obnaša dužnost gradonačelnika. Za to vrijeme odvjetnici Milana Bandića pripremaju žalbu na određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Bauk poručio 'Bandić je ovlašten u bilo kojem trenutku odrediti tko će ga zamjenjivati' Slika nije dostupna Hoće li kontaktirati Bandića? Švaljek: Nisam jedan od svjedoka

Švaljek prestala potpisivati dokumente

Andrija Jarak objašnjava zašto je Bandiću određen pritvor i na čemu će njegovi odvjetnici temeljiti žalbu:

'Tužiteljstvo tereti Bandića da je počinio novo kazneno djelo - sprječavanja dokazivanja i kažu da su zbog toga zatražili i dobili istražni zatvor. Pritom misle na Bandićeve kontakte s Vidom Demarin. Tvrde da ju je dva puta zvao i tražio od nje da promijeni iskaz koji je dala istražiteljima te da potpiše dokument za koji je znao da nije istinit.

Milan Bandić je kod puštanja na privremenu slobodu potpisao dokument u kojem stoje sva njegova prava i obveze među kojima stoji da ne smije utjecati na svjedoke i da ne smije ponavljati kazneno djelo.

Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao nam je da je on znao za kontakte između Bandića i gospođe Demarin, da je bio upoznat sa sadržajem tih razgovora i da tu nema ništa sporno jer gospođa Demarin nije na popisu od 178 svjedoka. Potvrdio nam je i da užurbano rade žalbu, a rok za predavanje je tri dana. Ukoliko Županijski sud odbije tu žalbu Bandićevih odvjetnika onda će se Hanžekovićeva jamčevina od rekordnih 15 milijuna kuna uplatiti u državni proračun.'

Na ovaj slučaj puno je reakcija.

U udruzi Milana Bandića – u srijedu ujutro - kao da se ništa nije dogodilo. U njegovo ime šalju pisma zahvale na potpori Bandiću i traže da se priključe udruzi. U dva mjeseca prikupili su 6000 članova. Sada se pripremaju za osnivačku Skupštinu.

'Mi osnivamo stranku bez obzira na to da li će naš gradonačelnik biti ili neće biti u zatvoru. Mi se nadamo da će se do onda ta situacija razriješiti', objasnila je Volonterka Kluba Ljiljana Ivković.

Smatraju kako je cijeli proces namjerno montiran kako bi ga se onemogućilo u političkom djelovanju. I ne vjeruju prikupljenim dokazima.

FOTO Kombi pravosudne policije doveo Bandića u Remetinec

'Mi imamo svakodnevno javljanje građana koje je PN Uskok pozivao bez ikakve osnove, vršio na građane pritisak ne bi li dali izjavu koja odgovara njima, a vezano za postupak koji se protiv njega vodi vezano za predsjedničke izbore 2009.', kaže Ivković

Tko vlada gradom? Više nikome nije jasno. Milanu Bandiću sud je vratio funkciju gradonačelnika, ali ga je isti sud isti dan poslao u Remetinec. Činjenicu da je jedan sud donio dvije potpuno kontradiktorne odluke - smatraju slučajnošću.

'U trenutku kada je izvanraspravno vijeće donosilo svoju odluku oni nisu imali saznanja o nekim novim činjenicama kojima je raspolagao USKOK', rekao nam je Krešimir Devčić.

'Gradonačelnik iz zatvora'

Načelno, Milan Bandić, smatra docent s Pravnog Fakulteta, trenutačno je gradonačelnik iz zatvora, ali fizički onemogućen obavljati svoju funkciju.

'On ne može potpisivati akte, jer ja ne vidim kako bi netko uzeo dokumentaciju, akte, pečate i sve ono što treba imat neki akt, i odnio to u istražni zatvor, i on bi to potpisao, i vratio natrag - mislim da to tehnički nije moguće', kaže Vedran Đulabić, docent na Katedri za upravnu znanost, Pravni fakultet Zagreb

Hoće li podnijeti ostavku - Bandić još nije odlučio. Njegova protukandidatkinja spremna je i na prijevremene izbore.

'Spremni smo za izbore izaći 2017., ako će biti ranije, mi smo spremni izaći i ranije, mi tu ne možemo utjecati niti trebamo utjecati - neka vrijeme pokaže svoje', kaže Anka Mrak Taritaš.

Najvažnije pitanje u cijeloj ovoj priči je kako će zbog svega funkcionirati grad Zagreb.

Zamijenjivat će ga prva na listi

Ministar uprave Arsen Bauk u srijedu je poručio da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovlašten u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koja će ga od dviju zamjenica zamjenjivati, a ako ne odredi niti jednu, zamjenjivat će ga prva koja je bila na listi kad su zajedno izabrani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene