Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova runda sukoba

Milanović opleo po premijeru: ''Očekuje da mu SOA kaže da je njegova stražnjica u opasnosti''

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.HR +0 Zoran Milanović Galerija 1/3 >>
Dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je u Peći, u Kampu ''Villaggio Italia'' susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR, a u izjavi za medije opet je komentirao niz aktualnih tema.

''Sigurnosna situacija na Kosovu je stabilna, ali fragilna. Može se zakomplicirati, ali teško može doći do ozbiljnog rata, ali Kosovo, kao što sam već rekao, stoji na mjestu. Onaj dio Kosova koji je pod Prištinom je stabilan, predvidiv. Znaš s čim računaš i iz perspektive NATO-a takvu bih članicu primio", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu završio u Peći, u Kampu ''Villaggio Italia'' susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR.

Istaknuo je da ovdje nitko nije došao 'po sili dužnosti' nego zato što se to želi te da je posjet bio planiran još prije dva mjeseca.

Komentirajući aktualne teme čestitao je MOSTu na prikupljenim potpisima za referendum za koji smatra da je 99 posto "gotova stvar": ''Ustav je tu nejasan, Zakon o referendumu se uvijek može promijeniti, ali kada su u pitanju referendumske inicijative za izmjene ili dopune Ustava to je balistički pristup, nuklearno oružje. Rekao sam već. Čestitam im, ali ne razumijem što im to treba. Uspjeli su bez logistike, svaka čast. Ako se referendum održi, to je 99 posto gotovo, jer nitko neće izaći na referendum da bi to osujetio referendumsku inicijativu''.

Za referendum je rekao da je "uvijek krik protiv vlasti" te je istaknuo da je referendumska odredba u Ustavu "opasna": ''Za nju smo zaslužni ja i još neki jer smo 2010. mijenjali Ustav prilagođavajući reeferendumske odredbe referendumu o ulasku u EU - dakle da prođe. Kad smo to jednom promijenili, otvorena je Pandorina kutijica. Čak smo to skoro uspjeli i promijeniti 2014. Uspio sam skupiti 99 ljudi u Saboru, duboko u 2014. godini, dva glasa su nam nedostajala da opet postrožimo uvjete za referendum''.

Predsjednik Milanović testirao se sinoć na koronu nakon što se družio s Milom Đukanovićem, koji je pozitivan na koronavirus: "Ma da, testirao sam se sinoć, jesam. Kažem vam to čisto zbog vas. Ali što može biti, tu su vojnici. Čak i da jesam zaražen, a nisam''.

Nakon što ga je premijer Andrej Plenković nazvao štetočinom, Milanović je uzvratio: "Dobro, ali čekam radosnu vijest. Nešto pametno i suvislo. ... Ja sam predsjednik, nije on. Ja se hijerarhijski ne postavljam iznad njega, ali ako on na tome inzistira, možemo onda i tako. Ja sam stariji, dva dana... Štetimo ugledu njega i njegovih privatnih aranžmana s njegovim ljudima. Nema tu ugleda, tu su interesi. Kojem međunarodnom ugledu? U Sarajevu. Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH...  jer će ostati bez instrumenata kontrole. ... Nema toga više zahvaljujući Plenkoviću. Ako sam ja štetočina, ja sam onda najponosnija štetočina i podignut ću sebi spomenik od mjedi".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović POSJET KOSOVU Predsjednik Zoran Milanović testirao se na koronu nakon što se družio s Đukanovićem, koji je pozitivan
Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov ANALIZA IVANE PEZO MOSKALJOV Milanović posjet Kosovu završava u blagdanskom duhu: ''Ponovio je da se tu osjeća kao prijatelj, ali u porukama je bio znatno oprezniji''

Dotaknuo se i prošlogodišnjeg napada ispred Banskih dvora, koji Plenković karakterizira terorističkim, a Milanović je kazao da je to čin sumanutog mladića od 20 godina.

''Razgovarao sam sa suradnicima, doktorima znanosti Draganom Lozančićem i Orsatom Miljenićem, da vidimo što nam je jučer promaklo vezano iz te Plenkovićeve izjave'', kazao je Milanović osvrćući se na premijerovu tvrdnju kako DORH, MUP i SOA nisu dovoljno rasvijetlili napad koji se dogodio ispred Banskih dvora.

''To je zabrinjavajuća izjava, ona je sigurno zabrinula i direktora SOA-e. ... Taj nesretni događaj jednog sluđenog mladića od 20 godina dogodio se prošle godine. I sad do kraja te godine imamo usvajanje smjernica za rad službe. To predlaže Ured VNS-a, mi to pregledamo i onda se na Vijeću usuglasimo. U tom procesu sudjeluje niz ljudi. Plenković o tome ništa nije rekao. Nije bilo ni 'A' o nekakvom desnom radikalizmu. Ni nakon još godinu dana - opet isti odgovor, opet je digao rukicu'', kazao je Milanović. 

''Naše službe nisu uspjele napraviti ništa, bez obzira na Plenkovićev dikatat... Ovo je puno ozbiljnija stvar. Davor Božinović se sigurno ubio da napravi nešto, ali nije uspio. Tomo Medved, ni on nije ništa uspio. I nakon što je dva puta dignuo ruku za smjernice i nakon što nije uspio izmobingirati SOA-u da napiše ono što bi on htio - onda to kaže. Pa je li to pritisak na Zlatu Hrvoj Šipek? Nek' ona to odradi za njega, ionako to krotko radi'', kazao je Milanović.

''Ne radi se tu o desnom ekstremizmu, unatoč naporu Vlade da to nametne. Plenković očekuje da mu SOA kaže da je njegova stražnjica u opasnosti  mladić bio u ćeliji Al Qaide. Nije ni pratio Plenkovića. Da je, onda bi znao da Plenković u osam nije na poslu'', rekao je predsjednik Republike.

S obzirom na to da je Plenković još prije pet godina upravo na Badnjak obećao da će Vlada INA-u vratiti u hrvatske ruke, Milanović je poručio da je to bila ''prva laž koju je Plenković rekao''. Mogućnost kupnje INA-e je odbacio, a što se tiče izostanka dogovora o imenovanju veleposlanika s premijerom, Milanović je rekao da je Plenković "čovjek koji želi diktirati sve" i poručio: "Ne može doći lista iz HDZ-a, prijatelja i prijateljica od Plenkovića iz Donjeg grada. ...Ja nemam popis prijatelja koji trebaju ići na mjesto veleposlanika. Popis koji je izašao je kriv. Ona imena koja su dobra, problem je što je netko Srbin. Tako je rekao Radman, čuli su i drugi ljudi''.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene