Obavijesti Pretražite Navigacija
i neradne nedjelje

Sastala se vladajuća koalicija u vezi sa zakonom o trgovini, Bačić: "Vodit ćemo računa o odmoru i prilagodbi rada trgovina sezonskim aktivnostima"

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da stranke parlamentarne većine podržavaju izmjene Zakona o trgovini istaknuvši da će se voditi računa o prilagodbi propisanog radnog vremena trgovina sezonskim aktivnostima u Hrvatskoj.

Prijedlog izmjena Zakona o trgovini u saborsku će proceduru doći na jesen, a Bačić je nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine rekao novinarima u Banskim dvorima da se razgovaralo o problemu ograničavanja rada trgovina do 21 sat, posebice u vrijeme turističke sezone, kada imaju najveći promet.

Vodit će se računa o odmoru i prilagodbi rada trgovina

Pročitajte i ovo Marin Piletić Koalicijski konsenzus Piletić najavio izmjenu spornog članka o oduzimanju kuća: ''Ovo nije Vlada koja želi otimati'' Od srpnja neradna nedjelja Mrkva i batina Hoće li zbog zabrane rada nedjeljom biti smanjivanja plaća i otpuštanja radnika? "Imam malo gubitka, ali imam i slobodan život"

"Bilo je riječi o tome da se definira radno vrijeme, da se utvrdi koliki mora biti razmak od zatvaranja do otvaranja trgovine. Moramo voditi računa o međunarodnoj konvenciji koja govori o pravu radnika u trgovinama na dnevni i tjedni odmor", rekao je.

Važno je da izmjene zakona dobiju potporu socijalnih partnera – da imamo što veći konsenzus i onih na koje se zakon odnosi, naglasio je.

"Vodit ćemo računa o odmoru i prilagodbi rada trgovina sezonskim aktivnostima diljem Hrvatske. Ostavit će se mogućnost poslodavcima da odrede broj nedjelja u godini kada će raditi", kazao je.

Predsjednik reformista Radimir Čačić rekao je da se založio za što veću fleksibilnost radnog vremena jer obiteljskim trgovačkim tvrtkama treba omogućiti da rade kada i koliko žele. "Radim u svojoj tvrtki i pusti me da radim", kratko je obrazložio i pohvalio prijedlog Silvana Hrelje iz HSU-a.

"Dao je jako dobar prijedlog – da se ne definira vrijeme rada nego broj sati kad se ne radi. Da se kaže da trgovina mora imati osam neradnih sati. To je jako dobro jer omogućava fleksibilnost da se svatko organizira kako želi", objasnio je .

Bačić je izvijestio da su kratko razgovarali o temi uvjetovanja dobivanja potpora gospodarstvenicima sa cijepljenjem njihovih radnika istaknuvši da će o tome sutra u resornom ministarstvu biti sastanak sa socijalnim partnerima.

Želi se stimulirati poslodavce i zaposlenike koji su cijepljeni

Poručio je kako vladajući ne odstupaju od najavljenog - da na određeni način stimuliraju poslodavce i njihove zaposlenike koji su cijepljeni i kod kojih je visoka procijepljenost.

"Da na određeni način nagradimo odgovornost sugrađana, zaposlenika, zbog toga što su cijepljenjem pripomogli da se čim prije suzbije epidemija", rekao je.

"Cilj nam je stimulirati, kroz potpore kojima Vlada želi očuvati radna mjesta, likvidnost i poslovnu aktivnost poduzetnika, sve koji su se cijepili", dodaje Bačić.

Ne smatra da se time prebacuje odgovornost s države na poslodavce. "Ne možemo govoriti samo o odgovornosti Stožera, Vlade ili ministarstva. Procijepljenosti moramo svi dati doprinos da što prije izađemo iz epidemije", istaknuo je.

"Dijalogom između Vlade i socijalnih partnera te u razgovoru s pravnim stručnjacima donijet ćemo mjere koje mogu proći test razmjernosti ograničavanja sloboda, a da se pritom vodi računa o gospodarskom interesu Hrvatske", rekao je Bačić.

Podsjetivši da je od početka epidemije za očuvanje radnih mjesta iz proračuna izdvojeno 12 milijardi kuna, Bačić je izrazio uvjerenje da će od poslodavaca i sindikata dobiti pozitivan signal jer je i njima u interesu da se nastave gospodarske aktivnosti.

"Držim da ćemo imati podršku poduzetnika i sindikata da nađemo mjeru koja će poticati radnike da se cijepe", kaže.

V. d. ravnatelja HRT-a bit će Renato Kunić

Upitan o procijepljenosti u javnom sektoru, Bačić je naglasio kako je odgovornost na svima da se cijepe, neovisno u kojem sektoru rade te je još jednom pozvao građane na cijepljenje.

Bačić je također potvrdio da će do izbora novog ravnatelja HRT-a, temeljem javnog natječaja, dužnost v. d. ravnatelja obavljati Renato Kunić.

Sutra će u Saboru biti održana sjednica Odbora za medije, rekao je, na kojoj će biti donesena odluka o razrješenju Kazimira Bačića s mjesta ravnatelja HRT-a te će za v.d. ravnatelja biti predložen Renato Kunić, sadašnji ravnatelj Programa HRT-a.

Kunić će nakon odluke u Saboru javno deklarirati da se neće kandidirati na javni natječaj, dodao je Bačić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene