Koalicijski partneri danas su se sastali u Banskim dvorima. Pričalo se o mjerama za poslodavce, izmjenama zakona o trgovini, HGK-u...


Ministar Josip Aladrović poslije sastanka komentirao je najavu uvjetovanja potpora cijepljenjem i o razgovorima sa sindikatima i poslodavcima. Rekao je da s modelima potpora ne žele izlaziti u javnost dok ih ne predstave socijalnim partnerima.   

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar Fuchs o upadu antimaskera u školu: "Te svinjarije neće raditi! Ne mislim da ih treba tući, već pojačati represivne mjere" Tomo Medved Medved se izborio za izdvojeno Ministarstvo branitelja? Spominje se zanimljivo ime za novog ministra obrane

"Razgovor je dogovoren za sutra u 15 sati, za nas par ministara iz Vlade i socijalnih partnera. Moramo biti vrlo jasni u modelu u kojem želimo stimulirati one koji su najodgovorniji. No bilo kakvi modeli ne mogu biti izloženi javnosti. Prvo ih želimo predstaviti HUP-u i tri sindikalne središnjice. 

Naglasio je kako su dosadašnje mjere pokazale svoj rezultat jer je u Hrvatskoj 56.000 više zaposlenih nego krajem lipnja prošle godine.

"Zbog mjera imamo projekcije koje idu prema gospodarskom oporavku, prema rastu BDP-a. Svi ekonomski parametri idu u pozitivnom smjeru", rekao je. 

Zbog najave da će potpore ovisiti o cijepljenju radnika, poslodavci se boje da će morati dijeliti otkaze. Aladrović napominje da su mjere donesene upravo kako bi se očuvala radna mjesta.

"Otkazi se neće davati zbog toga što ćemo mi okvalificirati mjere kao podršku poslodavcima. Nema potrebe za strahovanjem kod otkaza. Cilj mjera je da se sačuvaju radna mjesta", rekao je i dodao da će se odnositi "načelno na djelatnosti koji su najizloženije - ugostiteljstvo, prijevoz, event industriju".  

Na pitanje hoće li mjere biti veće što je veći broj cijepljenih, ministar odgovara: "To je vrlo pojednostavljeno". 

Komentirao je i najave da bi se rad trgovina ograničio do 21 sat. Rekao je da su najavljene izmjene zakona u javnoj raspravi i da se na njih može utjecati. 

"Mogu se uvažiti sve primjedbe. Siguran sam i da se određeni broj trgovačkih lanaca bori s nedostatkom radnika i da bi se na taj način taj nedostatak kompenzirao", rekao je Aladrović.

Bačić: "Raspisat će se javni natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a"  

Nakon sastanka Branko Bačić je rekao da su pričali o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a, imenovanju v.d. ravnatelja i raspisivanju natječaja za novog ravnatelja. Na sastanku je predloženo da v.d. glavni ravnatelj HRT-a bude Renato Kunić.

Na dnevnom redu sastanka bio je i zakon o HGK-u te zakon o trgovini koji prije ljetne stanke neće ići u raspravu. Pričalo se i o intenzitetu cijepljenja.

 "O tome smo vrlo kratko. Nismo išli u detalje same odluke. Za sutra je planiran sastanak. Najavili smo prošli tjedan, mi od toga ne odstupamo, da nam je stalo da one poslodavce i one radnike koji imaju visoku razinu procijepljenih na neki način stimuliramo. Cilj nam je nagraditi one koji su se cijepili", kaže Bačić koji ne smatra da se na taj način prebacuje odgovornost sa Vlade na poduzetnike.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je kako ograničavanje rada trgovine do 21 sat nije konačno. 

"Spremni smo na razgovor, saslušati sve ideje sudionika, trgovaca i HUP-a", rekao je. 

Kako to da je Crkva bila najviše za zabranu, a onda crkvene trgovine na kraju jedine smiju raditi?

"Nije paradoksalno, još jednom, ovo je prvi prijedlog. O svim detaljima ćemo razgovarati. Ovaj zakonski prijedlog je prije svega fokusiran na nedjelju kao neradni dan. Tu smo uvažili potrebu da se radnici u trgovinu dovedu u situaciju da nedjelja bude dan kad će im imati odmor, a s druge strane, turistička smo zemlja pa je omogućen rad 16 nedjelja", rekao je i dodao da do sad nije bilo regulirano radno vrijeme te da sad postoji prijedlog o kojem se može raspravljati te da će se uzeti u obzir specifičnosti određenih sredina.

Ćorić: "Bilo kakav incident baca nas na crvenu listu"

Ni Ćorić ne misli da su potpore za cijepljenje prebacivanje odgovornosti na poduzetnike. 

"Želimo dodatno povjerenje ukazati odgovornom dijelu našeg društva", rekao je. 

Povukao je paralelu s Maltom gdje je cijepljeno preko 80 posto odraslih.

"To znači da će ta zemlja odraditi svoju sezonu. Hrvatski BDP u 20 posto se veže uz turizam. Skraćivanje sezone znači podbačaj. To je ono što želimo izbjeći. To bi trebale htjeti izbjeći sve odgovorne osobe. Ovo se mora odnositi na sve, ne govorimo o privatnom i javnom sektoru", rekao je i dodao da nije ni pokušavao doznati koliko ljudi se u njegovom ministarstvu cijepilo.  

"Radimo kontinuirano u Ministarstvu na kolegijima, komuniciramo s ljudima, molimo ih da učine iskorak i cijepe se. One koji to nisu. Pravila GDPR-a onemogućavaju situaciju da možete ući u svako ime i prezime i tražiti taj podatak. Ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika".

Na opasku novinara da je to ono što traže od poslodavaca, Ćorić kaže: "Ne, ne tražimo i nemojte na to imputirati. Mi tražimo i očekujemo da se svi dionici u hrvatskom društvu ponašaju odgovorno. Odgovorno ponašanje znači razgovor s djelatnicima, ukazivanje na brojke".

"U situaciji smo da smo po procijepljenosti ispod europskog prosjeka, ispod prosjeka mediteranskih zemalja, konkurencije. Svaki incident baca nas na crvenu listu iz koje ovo ljeto više nećemo izaći", dodao je. 

"Prava se trebaju vezati uz odgovornost svake pravne osobe. Takva prava koja nisu uobičajena su nešto što zahtijeva povećani stupanj odgovornosti. Sad imamo manjinu osoba koja ignorira odgovornost kakvu sustav nameće", kaže. 

Hoće li propitivati nagrade za one u javnom sektoru?

"Neću prejudicirati, ali pristup bi trebao biti isti za sve", objasnio je. 

"Na slijedećom sastanku ću se raspitati je li to moguće", odgovorio je na pitanje mogu li se bez kršenja GDPR-a otkriti podaci o broju cijepljenih u javnim službama. 

"Pripremili smo dovoljne količine cjepiva i sad se, kao društvo, nalazimo u situaciji da lažni gurui pod egidom ravnopravnosti i zaštite raznih prava, propagiraju pravo da ugroze sebe, druge i hrvatsku ekonomiju na najgori mogući način. Molim vas da budete na strani odgovornosti jer nam ona u ovom trenutku treba”, zaključio je.

 

Komentirao je i Rimčevo preuzimanje Bugattija

"Možemo samo skinuti kapu i možemo učiniti da mi kao država smanjimo potraživanje Rimcu i takvima. Moje najsrdačnije čestitke", odgovorio je ministar.