Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog arhitektonskog rješenja postavljanja nadstrešnica na Preradovićevu trgu u Zagrebu, pobunila se i struka.


Zbog svega, Gradu Zagrebu prijete tužbe, a gradonačelnik Milan Bandić je odlučio i da će kazniti one koji su izdali dozvolu.

Vezani članci Slika nije dostupna Tulumi kod zagrebačkog HNK-a se nastavljaju. I Cvjetni trg prepun ljudi... Slika nije dostupna Počinje sanacija opasne zgrade u Zagrebu, golema betonska nadstrešnica teška više od 200 tona rezat će se dijamantnom brusilicom

Demontaža još uvijek nije počela, nadstrešnice su još uvijek tu. Gradonačelnik je kazao kako vremena ima do sutra navečer.

Zbog ovog arhitektonskog rješenja pobunila se i sama struka. O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Reneom Liscem iz Društva arhitekata Zagreb.

Kako ove nadstrešnice utječu na vizuru Cvjetnog trga?

Kod njih nije tema kako su kvalitetno ili estetski izvedene. Njihov volumen i pozicija remete određene vizure na fasade koje stvaraju identitet ovog prostora.

Što je problematično s njima? Što narušavaju u ovom prostoru?

Njihova pozicija u odnose na pravoslavnu crkvu. Ali ne samo vizure, nego njihova pozicija koja remeti javno korištenje prostora, urbane opreme i slobodno kretanje po samom trgu.

Je li ova konstrukcija napravljena po propisima? Mogu li ljudi ovuda nesmetano prolaziti? Znamo da su vikendom tu velike gužve.

Njihova pozicija između dvije nadstrešnice je značajno suzila taj prostor. S obzirom na to da u pristupnim ulicama postoji veliki broj terasa i komercijalnih sadržaja, ukupna komunikacija na trg je definitivno smanjena. To može biti problem u slučaju nekih većih manifestacija koje su tradicionalne na ovom trgu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju