Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova Imperijala

Ništa od golfa iznad Dubrovnika? Grad se hvali velikom pobjedom, srđevci upozoravaju: ''Sve ovo dolazi prekasno''

Aktualno Galerija Projekt Srđ - 4 Projekt Srđ - 4 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Srđ - 5 Projekt Srđ - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jasna, Dubrovnik Jasna, Dubrovnik Foto: DNEVNIK.hr Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Foto: DNEVNIK.hr +2 Projekt Srđ - 1 Galerija 1/7 >>
Golf na Srđu projekt je o kojem se govori dva desetljeća, a oko njega još se vode sporovi teški stotine milijuna eura. Arbitražni spor oko tvrđave na Srđu okončan je u korist Grada, a što će biti s obnovom Imperijala i samim projektom, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Tvrđava Imperijal na Srđu nakon 15 godina opet je u gradskim rukama i građani sada očekuju njezinu obnovu.

Imperijal je godinama propadao, a bio je u koncesiji tvrtke Razvoj golf. Muzej domovinskog rata koji se nalazi unutra prokišnjava. Muzejska građa zimi se premješta kako je ne bi uništila voda.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uvjerava da sada obnova može početi: "Na idućem rebalansu proračuna osigurat ćemo novac za projektnu dokumentaciju.''

Sve to dolazi prekasno, smatra oporba. Iz stranke Srđ je grad punih pet godina na sjednicama Gradskog vijeća pokušavali su na dnevni red staviti točku o raskidu koncesije.

Pročitajte i ovo Maskirani muškarac napao SDP-ovce u Zadru Uoči skupa FOTO/VIDEO Maskirani muškarac napao SDP-ovce u Zadru: "To je jedino što kukavice mogu i znaju''

"I na koncu kada je to bilo politički oportuno uoči izbora 2020., HDZ-ova se vlast kao predomislila i pristala raskinuti koncesijski ugovor. HDZ je taj koji je na čelu s Dubravkom Šuicom 2009. otuđio tvrđavu od grada i građana i sada se, eto, hvale time da je kao vraćena", podsjetio je Đuro Capor iz inicijative Srđ je grad.

Franković objašnjava zašto se toliko čekalo na raskid ugovora: "Sve u svoje vrijeme, postoji jasan razlog, ja ću ga zadržati za sebe.'' ''Da je bilo suprotno, ne bismo uspjeli na arbitraži'', dodaje.

Tvrtka Razvoj golf na upit što sada nakon raskinute koncesije poručuje da će razmotriti daljnje pravne korake, kao i u vezi s cijelim projektom Golf na Srđu. 

Davne 2011. godine potpisivali su se ugovori o gradnji. "To je oko 1050 novih radnih mjesta'', govorio je tada prokurist tvrtke i odvjetnik Ivan Kusalić.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

Danas je Dubrovnik grad u kojem se radna snaga ne može naći ni za postojeće kapacitete. Grad je to u kojem se govori o ograničavanju smještaja, a Srđ je jedino mjesto na kojem se traži mir i uživa u svježem zraku s najljepšim pogledom na grad.

Dubrovčani su uglavnom protiv golf-terena.

Srđ je i dalje netaknut, a država je u svibnju prošle godine dobila arbitražni spor u kojem je investitor tražio 128 milijuna eura odštete. Druga je dobivena arbitraža za Tvrđavu, a ostala je još jedna u kojoj Aaron Frenkel osobno od Hrvatske potražuje 300 milijuna eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene