Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50.obljetnica

Apel za novu zgradu Fakulteta političkih znanosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svečane sjednice Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održane u sveučilišnu Rektoratu u povodu 50. obljetnice FPZ-a, danas su slavljenici i njihovi ugledni gosti, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, uputili apel da taj fakultet što prije radi i svoje obljetnice slavi u novoj zgradi u sveučilišnom kampusu na Borongaju.

Jednodušno su za to apelirali i dekan FPZ-a Nenad Zakošek, rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je bio student FPZ-a, a istaknuo je i odgovornost Zagreba za to što fakultet još radi u neprimjerenim uvjetima.

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je središnji događaj ovotjedne proslave kojom FPZ obilježava pola stoljeća svoga djelovanja, a tijekom tih 50 godina, ustrajao je da se, kako je rekao Josipović, studiraju političke znanosti, a ne politika. Predsjednik je pozvao slavljenike da daju aktivan prinos i reformi znanosti i visokog obrazovanja koju smatra vrlo važnom.

Zbog iznimnoga doprinosa radu fakulteta i hrvatskoga društva u cjelini predsjednik Josipović odlikovao je četvoricu uglednih profesora FPZ-a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića i to visoko odličje uručio akademiku Zvonku Posavcu i trojici professora emeritusa: Ivanu Prpiću, Davoru Rodinu i Ivanu Šiberu.

>> VIDEO Zavirite u prvu televiziju koju pokreću hrvatski studenti!

Dekan Zakošek primio je pak od predsjednika Josipovića priznanje FPZ-u za izniman doprinos razvoju društva i znanosti povodom 50. obljetnice rada. U ime laureata zahvalio je profesor Davor Rodin rekavši da je 50 godina FPZ-a 'često bio artistički pothvat hodanja po žici postavljenoj iznad trga na kojemu su mnogi čekali da padne' te podsjetio da je FPZ dva put u svojoj povijesti bio pred zatvaranjem - 1972. zbog navodnoga 'desnog skretanja', a 20 godina kasnije zbog navodnoga 'lijevog skretanja'.

Dekan Zakošek sažeo je pak u nekoliko točaka rezultate djelovanja FPZ-a i kao prvi naveo da se politologija studirala kao znanstvena disciplina i kao takva se razvijala u međunarodnome kontekstu.

Isto tako, afirmirao se i studij politologije, studij novinarstva osnovan je 1971., a fakultet od 1964. objavljuje i časopis 'Politička misao'. Kao veliki izazov i šansu za budućnost dekan 'vidi' u skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju i smatra da će stručne ekspertize politologa i novinara biti važne za dobro pozicioniranje Hrvatske u EU.

Ministar Jovanović rekao je pak da većina građana sigurno politiku ne vidi kao znanost te podsjetio da ju je slavni filozof Aristotel smatrao kraljicom znanosti. Za današnju svečanost pripremio je i malu statistiku koju je podijelio s nazočnima - da u Hrvatskome saboru 109 zastupnika ima visoku stručnu spremu, među njima je 17 politologa - 13 ih je u SDP-u, četiri u oporbi, a ukupno je šest žena.

Jovanović smatra da bi politologa trebalo biti više, a kao 'mali doprinos' Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta demokraciji spomenuo je eksperimentalno uvođenje predmeta građanski odgoj i obrazovanje.

Na svečanosti su dodijeljene i dekanove nagrade najboljim studentima preddiplomskih i diplomskih studija politologije i novinarstva, prikazan je dokumentarni filma o 50 godina postojanja Fakulteta, a predavanja su održali dvojica istaknutih politologa profesori Claus Offe i Damir Grubiša.

Fakultet političkih znanosti proslavlja 50. obljetnicu nizom događaja od 5. do 9. studenog i ugostio je mnoge ugledne profesore politologije i novinarstva iz Hrvatske i svijeta, priređene su tri tematske međunarodne konferencije, a eksperimentalno emitiranje počela je Televizija Student.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Devastirana Mimoza - 3 đakovačka Mimoza Nekad ponos grada danas je ruglo koje zjapi prazno i propada: "Bez obzira čije je to, narod je to stvarao, a vidi što huligani rade" Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene