Marinko Krešić odlučio je povući svoj potpis s pisma kojim generali traže pomilovanje Mustača i Perkovića.


Marinko Krešić donio je odluku o povlačenju potpisa jer, kako kaže, ne želi biti razlog podjela ili političkog sukobljavanja.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustaća u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu s zakonskim i ustavnim ovlastima.

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica Malenica: "Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan"

Perković i Mustač u Njemačkoj su osuđeni na doživotni zatvor (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Generali mole Milanovića da pomiluje Perkovića i Mustača. Jedan general povukao potpis

Obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podijela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!"".

Predaja zahtjeva Ministarstvu najavljena za utorak

Podsjetimo, generali - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo te Krešimir Ćosić od predsjednika Milanovića u petak su zatražili pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

U međuvremenu je Ćosić svoj potpis povukao, no nije htio govoriti o razlozima, a Krešić je kazao da i on razmišlja o povlačenju potpisa.

Predaja zahtjeva Ministarstvu pravosuđa najavljena je za utorak. Ono će sastaviti izvješće o molbi s nizom podataka te ga dostaviti predsjedniku Republike.

Mustač i Perković su osuđeni 2016. godine na doživotnu kaznu zatvora, u sudu u Münchenu, zbog pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Nakon presude su prebačeni u Hrvatsku. Hrvatski zakon ne predviđa doživotnu kaznu zatvora i zato je Mustaču dodijeljena kazna na 40, a Perkoviću na 30 godina zatvora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju