Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove poslovne prilike

Dugoročna strategija Instituta Ruđera Boškovića: Povećanje znanstvenoga i gospodarskoga utjecaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročna strategija Instituta Ruđera Boškovića (IRB) jest povećanje znanstvenoga i gospodarskoga utjecaja, te pozicioniranje među 50 najboljih znanstvenih instituta u razdoblju od deset do 20 godina, istaknuo je u srijedu ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić na predstavljanju ELAN mreže (European and Latin American Business Services and Innovation Network) - pet i pol milijuna eura vrijednoga programa Europske unije (EU) namijenjenoga prvenstveno inovativnim malim i srednjim tvrtkama.

Projekt je to koji okuplja 30 europskih i latinoameričkih institucija i tvrtki, a pokrenula ga je Europska komisija kako bi povećala gospodarsku prisutnost europskih tvrtki na tržištu Latinske Amerike, a istovremeno odgovorila na potrebe Latinske Amerike za znanjem i inovativnim tehnologijama. Voditelj projekta je vodeća španjolska R&D organizacija Tecnalia, partner na projektu je i IRB, a u njemu sudjeluje još i partneri iz Finske, Nizozemske, Norveške i Poljske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspjeh domaće znanosti Dvije hrvatske znanstvenice dobile Oscara i 3,5 milijuna eura Slika nije dostupna Konkretni rezultati Faza II: 19 projekata koji su povezali znanost i gospodarstvo u RH

PREDSTAVLJEN PROJEKT PaRaDeSEC NA IRB-u Omogućit će zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka

Kako je rekao Antičić, taj projekt podupirat će inovativne male i srednje tvrtke u transferu novih tehnologija na nova tržišta s posebnim naglaskom na područja kao što su obnovljivi izvori energije, biotehnologija i bioekonomija, tehnologije vezane uz okoliš, zdravlje, informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), nanotehnologije i nove materijale.

Uz ocjenu da IRB i provodi svoju dugoročnu strategiju, Antičić je istaknuo da taj institut daje veliku važnost suradnji s gospodarstvom te je, s tim u vezi, i spomenuo odluku koju su donijeli u utorak da se patenti vrjednuju u znastvenome napredovanju.

ELAN mreža: Nove poslovne prilike temeljene na novim tehnologijama

Koordinatorica IRB-ova tima dr. Maja Dutour Sikirić objasnila je da je IRB, s još nekoliko europskih partnera, član inicijalne grupe koja bi trebala potaknuti ostvarivanje ciljeva ELAN mreže prikupljanjem relevantnih informacija o stanju tržišta, pronalaženju izvora financiranja, ili pak stvaranjem mreže tehnoloških centara koji su spremni podržati razvoj novih ideja i povezivanje sa zainteresiranim investitorima.

Pri tomu nam je potrebna i pomoć medija, rekla je Dutour Sikirić i zahvalila predstavnicima ministarstava gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva te vanjskih poslova koji su se odazvali pozivu i sudjelovali na predstavljanju. Podsjetila je da je mreža rezultat analiza potreba EU-a da se europska industrija poveže s industrijama Latinske Amerike u čemu pak, ustvrdila je, mogu pomoći samo pouzdane informacije.

Dutour Sikirić izvijestila je da će u narednih mjesec dana u šest zemalja Latinske Amerike biti održani skupovi na kojima će se tijekom tri dana razgovarati o ELAN mreži, a IRB će sudjelovati na tri takva događanja - u Čileu, Peruu i Kostariki. Nazočne je zanimalo i kako će male i srednje tvrtke namaknuti novac za ta i slična putovanja, a koordinatorica IRB-ova tima rekla je kako postoji mogućnost da to financiraju europski fondovi što bi se uskoro trebalo i znati, što je potvrdio i član IRB-ova tima dr. Tomislav Šmuc.

Liječnik Boris Labar pitao je li predviđen model u kojemu bi nekoliko tvrtki koordiniralo sve prikupljene informacije, a Dutour Sikirić odgovorila kako su analize dio ELAN projekta u koji poziva sve zainteresirane tvrtke uz napomenu da se taj projekt provodi do 2018. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene