Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga

Kotormanović: Pazimo na svaku kunu, smanjili smo 'glupe' troškove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga danas je na zagrebačkom Jarunu održan prigodni program, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović poručio je kako možemo biti ponosni na hrvatsku vojsku, posebno nakon pomoći koju je pružala u poplavljenim područjima.

'Hrvatska vojska je moderna oružana sila koja ne samo da nama jamči sigurnost, nego sudjeluje i u mirovnim operacijama i na nju možemo biti ponosni, posebice na ove posljednje dane kada su toliko silno pomogli ljudima u poplavljenoj Slavoniji', izjavio je Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudjelovat će u misiji ISAF Gordana Garašić prva u Hrvatskoj dobila čin brigadne generalice Slika nije dostupna OPutem video linka Josipović čestitao Novu godinu hrvatskim vojnicima u misijama

Nakon što je zajedno s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga, generalom zbora Dragom Lovrićem obišao postav Taktičko-tehničkog zbora opreme i naoružanja, predsjednik je novinarima rekao kako je Hrvatska vojska uvijek u službi naroda.

Napomenuo je da su Oružane snage, zbog teške financijske situacije u državi, provele štednju, smanjile svoj proračun i kapacitete, ali 'ne ispod onoga što je potrebno da bismo bili sigurni'. 'Mislim da Ministarstvu obrane i vojsci treba čestitati na tom pothvatu i da uz relativno skromna financijska sredstva, nažalost takva su vremena, drže našu vojsku visokoj borbenoj spremi', dodao je.

FOTO Hrvatska dobila 5 novih generala!

I ministar Kotromanović istaknuo je da vojska već duže vrijeme živi i radi s ograničenim financijskim resursima, ali i naglasio da ju to 'nije zaustavilo'.

Pokrenuli smo niz reformi, pazimo na svaku kunu, smanjili smo 'glupe' troškove (telefon, struja, voda, plin), u prošloj godini na nabavi je ušteđeno 120 milijuna kuna koji su uloženi modernizaciju, kazao je.

Naglasio je da se Oružane snage razvijaju ravnomjerno te da je poduzeto niz mjera modernizacije - zrakoplova, helikoptera, radara, potpisani su ugovori za pet ophodnih brodova, kopnena vojska je modernizirana, itd.

Središnji dio programa u povodu Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske započeo je u 16 sati. Građani su već od jutra na prostoru Športsko-rekreativnog centra Jarun u sklopu Taktičko-tehničkog zbora mogli razgledati amfibije, MRAP-ove, tenkove, helikoptere Mi-171Sh i Bell-206B, mobilni obalni lanser te se informirati o mogućnostima prijavljivanja u Oružane snage, kao i pojesti porciju vojničkog graha.

U zrakoplovnom programu preletima su sudjelovali MiG-ovi, Pilatusi, helikopteri, a iskočili su i padobranci te predsjedniku Josipoviću predali hrvatsku zastavu.

Prikazana je i vježba 'Poslušnost, obrana, napad i detekcija droge i eksploziva službenih pasa', Počasno-zaštitna bojna prikazala je i svoje radnje u sklopu ceremonijalnog programa, a svirao je Orkestar OSRH.

Dan Oružanih snaga obilježava se 28. svibnja u spomen na prvo postrojavanje brigade ZNG-a, preteče današnje hrvatske vojske, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici 1991. godine.

Nakon programa na Jarunu predsjednik Josipović nazočit će humanitarnoj nogometnoj utakmici između Humanih zvijezda Slovenije i Hrvatske, za pomoć poplavljenoj Slavoniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene