Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovat će u misiji ISAF

Gordana Garašić prva u Hrvatskoj dobila čin brigadne generalice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči odlaska u mirovnu misiju u Afganistan u Ministarstvu obrane je danas predstavljena prva žena s činom brigadne generalice HV-a Gordana Garašić.

Gordana Garašić je jedna od 27 generala u Oružanim snagama RH, a uskoro će otputovati u NATO-vu mirovnu misiju ISAF u Afganistanu kao savjetnica za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacija potpore miru misije ISAF-a. Ona je prva osoba Oružanih snaga RH s tako visokim činom koja sudjeluje u toj NATO-voj mirovnoj operaciji.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

Ujedinjeni narodi: 'Jednakost za žene je napredak za sve'

Njoj je prekjučer predsjednik Republike Ivo Josipović dodijelio privremeni čin brigadne generalice do redovite dodjele činova, kako bi mogla sudjelovati u misiji ISAF. Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je na konferenciji za novinare da je generalica Garašić časnica kojoj misija u Afganistanu, na kojoj će provesti devet mjeseci, nije ni prva niti zadnja.

'To nas čini ponosnim, pogotovo jer je njezina buduća dužnost zahtjevna i odgovorna. Generalicu Garašić dugoročno vidimo kao časnicu HV-a pred kojom je budućnost i karijera', istaknuo je Kotromanović.

Ima puno pozitivnih primjera ravnopravnosti mušaraca i žena u Oružanim snagama RH i MORH-u, a Hrvatska je u tom pogledu u vrhu zemalja NATO-a, naglasio je ministar obrane. U Oružanim snagama na visokim dužnostima je oko pet posto žena, a u MORH čak 40 posto žena, istaknuo je Kotromanović dodavši da će i ubuduće Oružane snage i MORH pružati prilike ženama da se dokažu.

Pokrenuto istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić rekao je kako je ponosan na generalicu Garešić dodavši da ima još nekoliko kandidatkinja za tako visok čin.

Garešić je istaknula da je rodna ravnopravnost bitna komponenta mirovne misije u Afganistanu, a njezin će zadatak biti podizanje svijesti da i žene u Afganistanu mogu služiti u procesu obuke njihovih oružanih snaga. Pitanje rodne ravnopravnosti vrlo je važan dio NATO-vih mirovnih misija jer, rekla je Garešić, 'postoje dijelovi svijeta gdje još uvijek svi nemaju ista prava'.

U našim Oružanim snagama rodna ravnopravnost poboljšana je u odnosu na stanje prije petnaestak godina, ocijenila je Garašić naglasivši kako osobno nikad u HV-u nije bila izložena rodnoj diskriminaciji.

Sve više mladih žena prijavljuje se za dragovoljno služenje vojnog roka, a mnoge žene vide svoju budućnost u Hrvatskoj vojsci, dodala je.

'Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada'

Gordana Garašić u MORH-u je od 1995. godine, a u karijeri je obnašala mnoge dužnosti u Oružanim snagama u zemlji i inozemstvu, npr. 2010. je šest mjeseci sudjelovala u misiji ISAF u Afganistanu na dužnosti načelnice Odjela za Personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu sjever. Od 2011. ima čin pukovnice, a odlikovana je i pohvaljena više puta.

Po podacima MORH-a, u djelatnom sastavu Oružanih snaga RH trenutno je 1491 žena, što je 9,5 posto ukupnog sastava. Od toga je 456 časnica, 618 dočasnica i 317 vojnikinja. Sedmero ih je s brigadirskim činom, a 59 su pukovnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene