Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo tko su oni...

FOTO Hrvatska dobila 5 novih generala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo tko su novi generali u hrvatskoj vojsci...

"Hrvatska vjeruje u Oružane snage, zahvalna je na svemu što je učinjeno od prvog dana njihova postojanja do danas. Naša država i narod zajedno su s Oružanim snagama i čine nedjeljivu cjelinu", rekao je Josipović u povodu Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Slika nije dostupna Dan OSRH MORH posebno objavio Kotromanovićevu čestitku, pročitajte zašto

Ovom je prigodom predsjednik Ivo Josipović, na prijedlog ministra obrane, donio odluke o promicanjima i odlikovanjima za 177 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Među njima je i pet novih generala. Tako su u čin brigadnog generala promaknuti brigadiri Miroslav Kovač i Blaž Beretin, u čin komodora promiče se kapetan bojnog broda Marin Stošić, a u čin brigadnog generala brigadiri Darko Pintarić i Boris Zdilar.

"Oružane snage pobjednice su i u ratu i u miru, kazao je Josipović dodavši da je ta pobjeda, osim u Domovinskome ratu, vidljiva i kroz priznanja koja hrvatska vojska dobiva za angažman u mirovnim misijama te u pomaganju poplavljenoj Slavoniji. Upravo zato što ste toliko doprinjeli državi i narodu uživate veliko povjerenje i zahvalnost svih naših ljudi", istaknuo je te uputio zahvalu svim vojnicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja i invalidima stradalima u Domovinskome ratu.

"Vi ste vrh i ja vam na tome čestitam, a to ste dokazali u Slavoniji. Onako kako ste postupali u Slavoniji postupat ćete i u buduće, siguran sam, a na nama svima koji donosimo političke odluke je da vam omogućimo i najbolje moguće uvjete", poručio je okupljenim vojnicima.

Gledajući vas, osjećam ponos i zadovoljstvo što sam vaš vrhovni zapovjednik i želim zajedno s vama na najbolji način služiti domovini, dodao je.

Naglasio je kako podržava Vladu u svim nastojanjima da se Oružane snage moderniziraju jer su pokazale da se u njih isplati ulagati. Ta podrška bit će na tragu boljeg opremanja, obrazovanja i koliko je to moguće jačanja materijalnih mogućnosti, rekao je.

Izrazio je i ponos što su hrvatske Oružane snage depolitizirane i što u svom radu i postupanju "ne tendiraju i ne sudjeluju u stranačkom političkom životu, a svoje dužnosti obavljaju ne diskriminirajući pritom ikoga po teritorijalnoj, nacionalnoj, političkoj ili bio kojoj drugoj pripadnosti".

Ministar obrane Kotromanović rekao da je zbog poplave koja je pogodila Slavoniji bilo razmišljanja da se svečana akademija ne održi. No, kako je rekao, odustali smo od toga upravo kako bismo pozdravili, zahvalili i pohvalili sve pripadnike OS koji pomažu na poplavljenom području, kao i one koji sudjeluju u mirovnim operacijama u sklopu NATO-a.

Svi oni, ističe, pokazali su veliko srce, solidarnost, hrabrost i sposobnost da se nose s teškim situacijama.

Poručio je kako upravo njihovo djelovanje u kriznim situacijama pokazuje da treba nastaviti s opremanjem vojske te ustvrdio da ne stoje primjedbe da vojska previše košta. Svaka kuna uložena u vojsku isplatit će se u budućnosti, rekao je. "Hrvatska vojska bit će čvrsta, jaka, žilava i spremna odgovoriti na krize u svakom trenutku", poručio je Kotromanović.

Kao domaćin okupljene je pozdravio načelnik Glavnog stožera, general zboga Drago Lovrić ističući da su ljudi glavni potencijal Oružanih snaga. "Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji uspjeli smo održati balansirani razvoj svih grana OS i tome ćemo maksimalno biti posvećeni u budućnosti, a okosnica će biti ljudi. Ljudski potencijal je prioritet", rekao je.

U sklopu svečanosti prikazan je film o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misijama NATO-a u Afganistanu i na Kosovu, a Josipović, Kotromanović i Lovrić uručili su rješenja o promaknućima najvišim časnicima te nagrade trojici prvoplasiranih na natjecanju u vojnoj spremnosti "Prvi za Hrvatsku".

U glazbenom dijelu nastupili su zajedno Simfonijski i puhački orkestar Oružanih snaga te orkestar Mađarskog domobranstva.

Svečanoj akademiji nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, više ministara u vladi, predstavnici HAZU-a, diplomatskog zbora i druge osobe iz društvenog i političkog života.

Dan Oružanih snaga oblježava se 28. svibnja u spomen na prvo postrojavanje brigade ZNG-a, preteče današnje hrvatske vojske, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici 1991. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene