Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio spomenik 4. brigadi

Gotovina o događajima u Vukovaru: Sve je to proces

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni generali Ante Gotovina i Damir Krstičević u Splitu su otkrili spomenik 4. gardijskoj brigadi. Gotovina se kratko osvrnuo na današnja zbivanja u Vukovaru.

U Splitu je na križanju Ulice kralja Zvonimira i Ulice slobode svečano otkriven spomenik 4. gardijskoj brigadi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojašnjenje DZS-a Evo zašto nestali Vukovarci nisu uključeni u popis stanovništva Slika nije dostupna Uoči sastanka Matić: Očekujem da će u Vukovaru razum nadvladati emocije

>> Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

Na svečanosti su, uz ministra branitelja Predraga Matića, obrane Antu Kotromanovića i gradske čelnike, sudjelovali i umirovljeni generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Gotovini je u Vili Dalmacija uručena i povelja počasnog građanina Splita.

Na pitanje novinara o današnjim događajima u Vukovaru, general Gotovina je odbio dati opširniji komentar. Tek je kratko rekao: 'Sve je to proces'.

Krstičević: Spomenik nas treba podsjećati na sve koji su podnijeli žrtvu za Hrvatsku

Inače, svečanost otkrivanja spomenika organizirala je Udruga veterana 4. gardijske brigade HV-a. General Damir Krstičević naglasio je da spomenik treba podsjećati na ustrajnost, nepokolebljivost, hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

'Treba nas podsjećati na sve one poginule, nestale, umrle, znane i neznane Hrvate koji su patili, podnijeli žrtvu za hrvatski narod, a jedan od njih je sigurno i Zvonko Bušić', rekao je Krstičević.

Kotromanović: Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu

Ministar obrane Kotromanović, nekadašnji zapovjednik 4. gardijske, izjavio je kako mu je današnji dan jedan od najsretnijih dana u životu.

'Dugo se radilo na pripremi ovog spomenika. Ovo je dobar dan za sve nas koji smo nekada bili pripadnici te brigade, rekao je Kotromanović ističući kako je važno održavati tradiciju brigade. Kako je zaključio, postavljanje spomenika niz je nepobjedivosti 4. gardijske brigade.

Matić: 4. gardijska uz bok Dioklecijanu, Marjanu i Hajduku

Ministar Matić je rekao da je, osim Dioklecijana, Marjana i Hajduka, i legendarna 4. gardijska brigada brend grada Splita. Dodao je da su Hajduk i 4. brigada jedinstveni po poštenju i ljubavi te da on kao hajdukovac želi reći da je Hajduk znao nekada iznevjeriti, no 4. brigada nikada nije.

Baldasar: Spomenik podsjetnik na borbu za domovinu

U ime grada Splita i svoje osobno počast i poštovanje legendarnoj splitskoj brigadi iskazao je i gradonačelnik Ivo Baldasar kazavši da je spomenik postavljen na raskrižju dviju splitskih ulica znakovitih imena.

'Podsjetnik je to na borbu Hrvata za svojom domovinom tijekom koje su se Dalmatinci i prije, ali i sada, a najvjerojatnije i u budućnosti iskazali kao časni i povjerljivi borci. Dokaz tome ste vi, pripadnici 4. gardijske brigade jer ste se iskazali kao vrhunski borci i časni ljudi', rekao je Baldasar kojega su okupljeni često prekidali zvižducima i neprimjerenim povicima.

Odluka o izgradnji donesena lani

Autor spomenika 'Samo je jedna udarna' je Teo Bilas, a odluku o izgradnji donijelo je splitsko Gradsko vijeće 5. lipnja 2012. godine. Projektant spomenika u obliku obeliska s uklesanim križem je Studio za dizajn i arhitekturu, a izvođač je gradska tvrtka Cestar.

Povijesne i ratne zastave do spomenika su nosili sinjski alkari, članovi Moreške, Šibenske gradske straže, društva Senjskih uskoka, te Vranskih vitezova.

Legendarna 4. gardijska brigada bila je elitna postrojba HV- a, poznata po nazivu Pauci.

Krajem Domovinskog rata poginuo je zapovjednik tenkista 4. gardijske general Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada i dobila ime. Osnovani su 28. travnja 1991. godine, a tijekom rata su poginula 193 pripadnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene