Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži se nasljednik

Blokada sustava ili kraj krize? Kinderu u ponoć istječe mandat, čeka se dogovor

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković
Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Foto: Josko Ponos / CROPIX
U ponoć istječe mandat ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu. Traži se njegov nasljednik.

Ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije Ivici Kinderu u ponoć istječe mandat. Tijekom vikenda o Kinderovom nasljedniku su pregovarali potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i posebni predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Jesu li se dogovorili, još nije poznato.Vladin prijedlog za novog čelnika VSOA-e je Mijo Validžić. Pitanje šefa VSOA-e izazvao je još jedan verbalni sukob između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. 

U petak je premijer najavio pregovore oko nasljednika Kindera, te još jednom poručio kako se s Milanovićem neće sastati uživo. 

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je pozvao premijera da žurno održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, na što mu je Plenković poručio kako sastanka neće biti dok se Milanović ne ispriča.

Milanović je potom u obraćanju u izravnom televizijskom prijenosu rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokraciju Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke te ga pozvao da to ne radi inače će biti "prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima".

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Razgovori u tijeku Nakon bure, oko VSOA-e nastupilo zatišje: "Neka to odrade u miru da ne dođemo u talačku krizu"

Ranije je izjavio da nepoštovanje procedure oko imenovanja ravnatelja, predstavlja kršenje Ustava, a da ga HDZ i premijer oko tog imenovanja "ucjenjuju poput kartela".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene