Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD RADARA DO RENDGENA

Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

Aktualno Galerija Propala obnova Banskih dvora - 1 Propala obnova Banskih dvora - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina sam treba objašnjavati sve što se tiče njegove imovine, opetovao je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije u Požegi, a tezu da je prilikom njegova imenovanja bio pod pritiskom ili ucjenom nazvao je nebuloznom.

Doprinos Požeško-slavonske županije u Projektu Slavonija dinamičan je, a projekt povezivanja Požege s autocestom ključni je razvojni projekt u idućem razdoblju, istaknuo je premijer Andrej Plenković, koji je povodom obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Uoči svečane sjednice sastao se sa županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem. Uz Plenkovića je bio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je rođen u Požegi.

Premijer je podsjetio da je lani Vlada u kontekstu prirodnih nepogoda na požeškom području brzo reagirala i dala potporu u vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna iz različitih resora.

Koliko su Plenkoviću važne radnice i radnici?

No, što je s potraživanjima radnica Orljave koje ne mogu do svojih pet otpreminina, zanimalo je novinare, a Plenković je podsjetio je da su kroz Agenciju za radničke tražbine isplaćene tri plaće: ''Važno je da se nastave aktivnosti potrage za strateškim partnerom, a mi ćemo kroz aktivnosti CERP-a i Ministarstva državne imovine nastojati pomoći da se iznađe rješenje za prava koja izviru iz kolektivnog ugovora".

Bliži se sredina tjedna, a time i rok sindikata upućen Plenkoviću da se uključi u pregovore o povećanju osnovice plaća u javnim i državnim službama.

"Imamo jako dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima, od redovitih neformalnih kontakata do redovitog sustava rada kroz Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV). Imali smo nedavno kvartalni susret gdje sam bio osobno, bili su čelnici sindikata, poslodavci i brojni ministri i razgovarali smo o reformama, doprinosu demografskoj politici'', podsjetio je Plenković.

''Jako cijenim doprinos i dugogodišnje iskustvo sindikalnih čelnika za sve teme gdje mogu dati doprinos. Što se tiče politike plaća, podsjetio bih javnost da smo u našem mandatu povećali plaće po različitim sektorima između 25 i 40 posto kad se sve zbroji, od osnovice preko koeficijenata, ugovora, sporazuma, poreznih rasterećenja'', kazao je i dodao da je dogovor da se u srijedu sindikat nađu s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

Plenković se sutra s njima neće sastati, no poručio je: ''Idemo u jako dobrom smjeru''. Dodao je da će se dijalog nastaviti i da se nada da će pronaći kvalitetno rješenje kojim će svi biti zadovoljni: "Od Vlade se očekuje da se riješi nešto što su neki prije obećali. Mi radimo ono što smo mi obećali - sustavno, konzistentno, dobro".

''Vlada radi sve što može, ali ne može uvijek sve''

Komentirajući povećanje cijena, objasnio je da su rat i pandemija utjecali na cijene te podsjetio da je Vlada osmislila paket mjera koji treba spriječiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata: ''Vlada je smanjivala PDV i mislim da je dio društvene odgovornosti u lancu, od proizvođača do onih koji stavljaju pojedine proizvode na police, da vode računa o tome. Vlada radi sve što može, ali ne može uvijek sve. Nismo jedini akter u slobodnom tržištu".

Upitan tko će biti kandidat za gradonačelnika u Splitu, opetovao je da će gradska organizacija o tome donijeti odluku.

''Da ne znam koga stavim, taj bi bio na rendgenu''

No što je s najnovijim ministrom u Vladi - Ivanom Paladina, je li ga  postavio pod pritiskom ili ucjenom, pitali su novinar premijera, a on ponovio: "Sve što se tiče njegove imovine on mora sam objašnjavati. Ne znam odakle ta nebulozna teza da bih ga birao pod nečijom ucjenom. Čijom ucjenom? Ne možete ostaviti u eteru kuloarske teze i očekivati da na to ne reagiram".

Istaknuo je pritom da Paladina ima zadaću kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva bavi obnovom, a da su drugo njegove privatne stvari te da će ih razjašnjavati: "Nije ovdje radi imovine nego obnove. Da ne znam koga stavim, taj bi bio na rendgenu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIŠTA OD DOGOVORA Vlada odbacila prijedlog sindikata za povećanje osnovice: Sindikalci nakon Uskrsa kreću u štrajk?
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U dvije faze Najavljen novi Zakon o radu i proširivanje radničkih prava, Aladrović: "Očekujem da ćemo postići konsenzus"

S obzirom na to da se Aladrovića, inače i USKOK-ova osumnjičenika, spominje kao jednoga na izlasku iz Plenkovićeva tima kad se premijer konačno odluči na rekonstrukciju Vlade, premijera nije zaobišlo ni pitanje je li ovo zadnji put da je negdje s Aladrovićem kao ministrom.

''Aladrović je ovdje primio povelju u ime Vlade'', odvratio je Plenković, a upitan hoće li dotični iministar primiti i njegovo povjerenje za daljnji ostanak u Vladi te kada će o tome odlučiti, samo je opet ponovio: ''O tom potom. Kad ja odlučim, to sam već rekao. Poslije Uskrsa ću donijeti odluku''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene