Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMENTIRAO AKTUALNOSTI

Plenković o ruskom odgovoru na protjerivanje diplomata: "Kada ga donesu onda ćemo odgovoriti"

HDZ je održao redovitu sjednicu, a nakon sastanka premijer je dao izjavu za medije. Komentirao je hoće li posjetiti Kijev, cijene goriva, izbore u Splitu, protjerivanje ruskih diplomata i izbore u Francuskoj.

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice.

Na sjednici su razgovarali o premijerovom posjetu Mostaru, Svjetskom danu Roma, odluci o protjerivanju ruskih diplomata iz Hrvatske.

Cijene goriva

"Očekujemo da ministar pravosuđa na Vladi predloži imenovanje povjerenika za Split s obzirom na ostavke te smo obavijestili kolege o izglednom smanjenju cijena benzina, dizela i plavoga dizela", rekao je.

Benzin će biti 11,98 kuna, dizel 12,43 kuna te autoplin 8,54 kuna, rekao je premijer.

Protjerivanje ruskih diplomata

Premijer nije htio komentirati ruski odgovor na protjerivanje diplomata prije nego li bude služben.

"Izvijestili smo kolege o tome da se reducira broj članove ruske diplomacije u Zagrebu, očekujemo da se taj broj reducira u idućim danima, to je naš politički stav vezan uz neprihvatljivu invaziju Rusije na Ukrajinu", rekao je.

Na pitanje kakav odgovor Moskve može Hrvatska očekivati, rekao je: "Ne znam, kad ga donesu onda ćemo odgovoriti".

Na pitanje hoće li otići u Kijev, odgovorio je: "Bio sam tamo početkom prosinca, prije bilo koga drugog. Ono što sam mislio, nakon razgovora sa Zelenskim, da će se dogoditi, to se dogodilo. Oni koji su to shvatili kasnije su otišli sad. To je dobro".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković SVJETSKI DAN ROMA Plenković o osudi ustaškog režima: ''Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SJENI RATA I USKOK-A Dok se Plenković zabavlja, sindikati prijete štrajkom: O njihovu zahtjevu nije rekao ni riječ

Izbori u Francuskoj

U Francuskoj se održavaju predsjednički izbori. Plenković je rekao da vjeruje u pobjedu aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona. "Pobijedit će Macron, uvjeren sam u to, njegova prednost je solidna, sve ankete daju njemu u prilog i kao netko tko pozna Francusku, tamo sam živio pet godina, vjerujem u taj refleks republikanizma koji krasi Francusku."

Neprimjerena izjava

Dotaknuo se i izjave izaslanika na HOS-ovoj proslavi u Splitu. "Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo jučer ogradilo. Poklič je već zabranjen, suprotan je Ustavu i zakonu. Vrhovni sud treba ujednačiti praksu. Policija intervenira, stvar je na sudovima", dodao je premijer.

O HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Splita odlučit će gradska organizacija, naveo je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene