Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan sastanak

Plenković o kaznama za ribare Slovenije i Hrvatske: "Sugerirali smo oblik pragmatičnog rješenja na džentlmenski način"

Razmatra se “pragmatično” rješenje koje bi slovenske i hrvatske ribare rasteretilo međusobnih kazni za ribarenje, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon susreta sa slovenskim kolegom Robertom Golobom u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

"Sugerirali smo jedan oblik pragmatičnog rješenja kad je riječ o ribarima, i to i hrvatskim i slovenskim, na jedan džentlmenski način koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni s kojima su suočeni proteklih nekoliko godina", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kazao je kako bi to bio "jedan dobar signal u pravom smjeru" kako bi se riješilo to pitanje koje "ipak povremeno opterećuje" inače odlične odnose Hrvatske i Slovenije.

Plenković je naglasio kako se mora ići u korist "onih koji svaki dan ribare na svojim tradicionalnim područjima" te da se predlažu praktična rješenja dok se konačno ne riješi pitanje morskog razgraničenja između dvije države.

Slovenska agencija STA sredinom ožujka prenijela je kako su se slovenski ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zaljevu obratili Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj. Plenković je u utorak kazao kako Hrvatska smatra da ta tužba neće biti uspješna.

Pročitajte i ovo Ljubavni život slovenskog premijera - 3 U društvu bivše missice Ljubavni život premijera glavna tema u susjedstvu: Na domjenak stigao s 20 godina mlađom partnericom

Robert Golob je nakon "vrlo opuštenog i pozitivnog sastanka" rekao kako je za slovensku stranu arbitražna odluka o razgraničenju "činjenica" koja se mora poštivati po unutarnjim i međunarodnim zakonima, kao i da je Slovenija dužna pomagati ribarima. I Zagreb i Ljubljana financiraju pravne troškove procesa koje ribari vode, a koji ih još nisu financijski oštetili.

Plenković je pak ponovio kako je za Hrvatsku proces arbitraže kompromitiran te da se odlukom Sabora iz nje povukla, pa naglasio da je Zagreb "spreman riješiti pitanje granica i razgraničenja na moru na zadovoljstvo obje države".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene