Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žale se

Slovenski ribari traže pomoć suda u Strasbourgu: "Kazni je toliko da se više niti ne broje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Matija Djanjesic/Cropix
Slovenski ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zaljevu obratili su se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj, prenijela je u utorak slovenska agencija STA.

Hrvatske vlasti naplaćuju kazne slovenskim ribarima zbog ribolova na području u Piranskom zaljevu koje je prema arbitražnoj presudi pripalo Sloveniji. Hrvatska ne priznaje presudu i inzistira na granici u zaljevu po crti sredine.

Ribari su se obratili Europskom sudu za ljudska prava jer su iscrpili sve pravne mogućnosti u Hrvatskoj, uključujući i Ustavni sud, navodi se.

Koparski ribar Matjaž Radin rekao je za STA da je kazni toliko da se više niti ne broje.

Slovenska država financira pravnu pomoć ribarima, ali izvori u ministarstvu vanjskih poslova (MZEZ) ističu da ne sudjeluje u postupcima pred tim sudom, jer bi se u tom slučaju sud proglasio nenadležnim.

Pročitajte i ovo Ribar Savudrijske uvale Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) Incident u Savudriji Slovenski ribari pred očima trgali mreže hrvatskim ribarima: "Osjećam se razočarano. Ipak smo kolege i susjedi"

Pročitajte i ovo Hrvatska pomorska policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Recipročne mjere Slovenski ribari dobili kazne hrvatskog inspektorata zbog nedopuštenog ribolova

Po riječima predstavnika ribara, od Europskog suda nije stigla nikakvu obavijest o tome hoće li se tužbe ribara uzeti u razmatranje. Izvori slovenskog ministarstva vanjskih poslova ocjenjuju da kad bi sud uvažio žalbe ribara time bi na neki način legitimirao arbitražnu presudu, navodi STA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene