Andrej Plenković i Davor Ivo Stier (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Andrej Plenković i Davor Ivo Stier (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

"Nastavit ćemo usuglašavati i voditi vanjsku politku kao što smo i do sada, štiteći nacionalne interese i poštujući temeljne okvire međunarodnog prava na kojem baziramo naše principijelne stavove", rekao je premijer Andrej Plenković.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je danas da se promjenom na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova neće promijeniti hrvatska vanjska politika.

Vezani članci Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Europska unija pristala na odgodu Brexita, ali pod jednim uvjetom Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Andrej Plenković: "Ne znam o kakvim podmetanjima priča ministrica Žalac"

"Hrvatska vanjska politika je uvijek težila temeljnom konsenzusu između ključnih aktera, predsjednice, Vlade, Sabora i, naravno, ključnih političkih stranaka", rekao je Plenković poslije sastanka s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom.

"Nastavit ćemo usuglašavati i voditi vanjsku politku kao što smo i do sada, štiteći nacionalne interese i poštujući temeljne okvire međunarodnog prava na kojem baziramo naše principijelne stavove", rekao je premijer.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je podnio ostavku kako bi se, po vlastitim riječima, kao politički tajnik HDZ-a mogao posvetiti radu u stranci i jačanju demokršćanske opcije.

Rašireno je mišljenje, međutim, da je Stier odstupio jer mu nije prihvatljiva koalicija HDZ-a i HNS-a. Na njegovo mjesto bit će postavljena Marija Pejčinović Burić, dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna tajnica u MVEP-u. (Hina)